Wykonanie
Składniki wystarczające na obłożenie
tortu o średnicy 28 cm, trochę masy mi zostało, wystarczyło na wykonanie kwiatów, oraz wstążki i kokardy.ok. 800 g
cukru pudru100g glukozy4 łyżeczki
żelatyny10 łyżek zimnej
wodyDo małego rondelka wsypujemy
żelatynę i wlewamy
wodę. Czekamy chwilę żeby
żelatyna spęczniała. Wsypujemy glukozę i podgrzewamy na małym ogniu aż wszystko się rozpuści. Nie należy doprowadzać do wrzenia, ponieważ
żelatyna straci swoje właściwości, jeżeli tak się stanie, należy wszystko zacząć od początku. Zdejmujemy wszystko z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia, masa może być lekko ciepła ale nie gorąca.Do przestudzonej masy wsypuję około połowę
cukru pudru i mieszam. Następnie przekładam wszystko na blat i stopniowo dosypując
cukier puder wyrabiam masę, na początku gdy jest jeszcze mocno lepiąca, zagniatam łyżką a
potem już ręką wyrabiam aż masa osiągnie konsystencję plasteliny. Należy uważać aby nie przesadzić z
cukrem pudrem, podana ilość jest orientacyjna, może okazać się, że potrzebujemy
cukru odrobinę mniej. Dlatego dosypujemy go stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy dosypać
barwnik spożywczy, najlepiej w żelu lub proszku, płynny mógłby za bardzo rozrzedzić masęGotowa masa szybko wysycha, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.Życzę powodzenia!