ßßß Cookit - przepis na Masa cukrowa

Masa cukrowa

nazwa

Wykonanie

Trochę za dużo naciągów, miał być czerwony ,a nie różowawy ,ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!:) Maćku dziękuję za inspiracje i jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla perkusisty Influence;) Masa cukrowa jest idealna do popisów kulinarnych i inspiracji manualnych :) Tym razem po gitarze zmieniłam przepis na masę cukrową którą opisze tutaj, a w następnej notce krem i biszkopt :)
Jeśli w sklepie nie znajdziecie glukozy można ją kupić w aptece jak bardzo była aptekarka
zdziwiona ,kiedy okazało się , że to nie do badań a do tortu mi potrzebna :D
800 g cukru pudru
100 g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml gorącej wody
Żelatynę wsypujemy do wody i nad garnkiem z gotująca się wodą rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub stawiamy miseczkę na rondelku z gotującą wodą. Kiedy się rozpuści powoli dosypujemy glukozy , kiedy wysypiemy już całą glukozę zaczynamy dosypywać cukru pudru. Ja mieszam początkowo masę w misce aż do momentu ,kiedy nie jestem wstanie ruszyć trzepaczką (wtedy biorę łyżkę jeszcze lekko płynnej masy i odkładam do kubeczka w ten sposób uzyskujemy pastę cukrową , która robi za klej do ozdób )po czym wysypuję resztę cukru na stolnice i tam przekładam resztę masy ,która ugniatam aż do momentu, kiedy będzie odstawać mi od ręki. Dokładność w odmierzaniu produktów jest bardzo ważna za dużo wody a trzeba będzie użyć kilogram cukru pudru . Za mało glukozy a masa będzie krucha.
To oczywiście glukoza :D
żelatyna z glukozą podczas rozpuszczania
Żeby rozwałkować masę nacieram stolnice i wałek olejem dzięki temu nie klei się , ładnie błyszczy i tak szybko nie wysycha. Barwniki dodaję osobno do każdego kawałka najlepiej w żelu ponieważ w proszku nie łącza się tak dobrze i wychodzi marmurek. Jeśli aktualnie nie używamy masy pakujemy ją szczelnie w folie i wkładamy do lodówki ma długi termin przydatności jednak nie zapakowana wysycha i nie nadaję się do niczego.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2013/03/masa-cukrowa.html