Wykonanie
Trochę za dużo naciągów, miał być czerwony ,a nie różowawy ,ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!:)
Maćku dziękuję za inspiracje i jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla perkusisty Influence;) Masa cukrowa jest idealna do popisów kulinarnych i inspiracji manualnych :) Tym razem po gitarze zmieniłam przepis na masę
cukrową którą opisze tutaj, a w następnej notce krem i
biszkopt :)Jeśli w sklepie nie znajdziecie glukozy można ją kupić w aptece jak bardzo była aptekarkazdziwiona ,kiedy okazało się , że to nie do badań a do
tortu mi potrzebna :D800 g
cukru pudru100 g glukozy w proszku4 łyżeczki
żelatyny70 ml gorącej
wodyŻelatynę wsypujemy do
wody i nad garnkiem z gotująca się
wodą rozpuszczamy ją w kąpieli
wodnej lub stawiamy miseczkę na rondelku z gotującą
wodą. Kiedy się rozpuści powoli dosypujemy glukozy , kiedy wysypiemy już całą glukozę zaczynamy dosypywać
cukru pudru. Ja mieszam początkowo masę w misce aż do momentu ,kiedy nie jestem wstanie ruszyć trzepaczką (wtedy biorę łyżkę jeszcze lekko płynnej masy i odkładam do kubeczka w ten sposób uzyskujemy pastę
cukrową , która robi za klej do ozdób )po czym wysypuję resztę
cukru na stolnice i tam przekładam resztę masy ,która ugniatam aż do momentu, kiedy będzie odstawać mi od ręki. Dokładność w odmierzaniu produktów jest bardzo ważna za dużo
wody a trzeba będzie użyć kilogram
cukru pudru . Za mało glukozy a masa będzie krucha.
To oczywiście glukoza :D
żelatyna z glukozą podczas rozpuszczania
Żeby rozwałkować masę nacieram stolnice i wałek
olejem dzięki temu nie klei się , ładnie błyszczy i tak szybko nie wysycha. Barwniki dodaję osobno do każdego kawałka najlepiej w żelu ponieważ w proszku nie łącza się tak dobrze i wychodzi marmurek. Jeśli aktualnie nie używamy masy pakujemy ją szczelnie w folie i wkładamy do lodówki ma długi termin przydatności jednak nie zapakowana wysycha i nie nadaję się do niczego.