Wykonanie
Sernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej
ricotty,
białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z
galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby...
2
galaretki truskawkowe500 g
ricotty100 g
białej czekolady300 ml
śmietany kremówki3 łyżki
żelatyny + ok. 50 ml
wody5 łyżek
cukru pudrucukier z prawdziwą
wanilią (lub
cukier puder)
biszkoptyJedną
galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej
wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać
serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka zdążyły stężeć.
Serc powinny być minimum dwie tacki.
Drugą
galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem masy serowej.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Ricottę miksujemy z
cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną
czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie
żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do
sera - łączymy składniki.Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy
biszkoptami, wylewamy masę
serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną
galaretką.