ßßß

Sernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby...
2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody5 łyżek cukru pudrucukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder)
biszkoptyJedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka zdążyły stężeć. Serc powinny być minimum dwie tacki.
Drugą galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem masy serowej.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - studzimy.
Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki.Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką.





