ßßß Cookit - przepis na Mazurek morelowo miodowy

Mazurek morelowo miodowy

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Kolejna propozycja z cyklu Wielkanocnych mazurków. Tym razem aromatyczny miodowy mazurek z konfiturą morelową. Pachnąca słodycz połączona z migdałami i rodzynkami. Pełna bogactwa smaku prosta propozycja na Wielkanocny stół. Udekorowałam go masą czekoladową, dziś przygotowaną też do sernika migdałowego, oraz lukrem królewskim. Ja najbardziej lubię miód gryczany, dziś użyłam Miodu Produktów Regionalnych i muszę przyznać , że bardzo mi podpasował, jest właśnie taki jaki być powinien, ciemny, aromatyczny i lejący się. Spróbujcie.
Składniki:
tortownica o średnicy 25 cm
ciasto Klik
lukier królewski Klik ( około 1/2 szklanki)
masa czekoladowa klik (około 1/2 szklanki )
200 ml słoik konfitury morelowej
6 łyżek miodu gryczanego
100 g rodzynek
garstka płatków migdałów
kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
Ciasto przygotować wg przepisu, schłodzić.
Gotowe podzielić na 4 części, 3 duże i jedną niewielką tak aby zrobić z niej paseczek do otoczenia mazurka.
Każdą dużą rozwałkować na średnicę blaszki tak aby skleić brzegi ( odrobinę więcej ).
Piec nastawić na 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub kaszą manną.
Z rodzynek odsypać 3 łyżki. Z migdałów 1 łyżkę
Na dnie ułożyć 1 płat ciasta. Posmarować konfiturą,połową miodu i ułożyć 1/2 rodzynek, dołożyć 1/2 migdałów.
Przykryć ciastem, czynność powtórzyć. Z resztki ciasta uformować cienki wałeczek otoczyć nim mazurek.
Piec około 25-30 minut. Nie powinien zbrązowieć.
Studzić poza piecem.
Zimny mazurek udekorować: rant wysmarować lukrem królewskim,obyspać rodzynkami, na wierzchy zrobić paseczki upuszczając lukier w łyżki lub widelca, posypać migdałami. Z moreli ułożyć kwiatki. Oblać z łyżki czekoladą.
Wesołych Świąt!
Powiązane notki:
Mazurek brzoskwiniowy z pomarańczą i czekoladowy z figami
Mazurek różany z migdałami
Mini mazurki lukrowane
Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczenia
Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/29/mazurek-morelowo-miodowy