Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Kolejna propozycja z cyklu Wielkanocnych mazurków. Tym razem aromatyczny
miodowy mazurek z
konfiturą morelową. Pachnąca
słodycz połączona z
migdałami i
rodzynkami. Pełna bogactwa smaku prosta propozycja na Wielkanocny stół. Udekorowałam go masą
czekoladową, dziś przygotowaną też do sernika
migdałowego, oraz lukrem królewskim. Ja najbardziej lubię
miód gryczany, dziś użyłam
Miodu Produktów Regionalnych i muszę przyznać , że bardzo mi podpasował, jest właśnie taki jaki być powinien, ciemny, aromatyczny i lejący się. Spróbujcie.
Składniki:tortownica o średnicy 25 cmciasto Klik
lukier królewski Klik ( około 1/2 szklanki)masa czekoladowa klik (około 1/2 szklanki )200 ml słoik
konfitury morelowej6 łyżek
miodu gryczanego100 g
rodzynekgarstka
płatków migdałówkilka
suszonych moreliPrzygotowanie:Ciasto przygotować wg przepisu, schłodzić.Gotowe podzielić na 4 części, 3 duże i jedną niewielką tak aby zrobić z niej paseczek do otoczenia mazurka.Każdą dużą rozwałkować na średnicę blaszki tak aby skleić brzegi ( odrobinę więcej ).Piec nastawić na 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół.Formę wysmarować tłuszczem i obsypać
mąką lub
kaszą manną.Z
rodzynek odsypać 3 łyżki. Z
migdałów 1 łyżkęNa dnie ułożyć 1 płat ciasta. Posmarować
konfiturą,połową
miodu i ułożyć 1/2
rodzynek, dołożyć 1/2
migdałów.Przykryć
ciastem, czynność powtórzyć. Z resztki ciasta uformować cienki wałeczek otoczyć nim mazurek.Piec około 25-30 minut. Nie powinien zbrązowieć.Studzić poza piecem.Zimny mazurek udekorować: rant wysmarować lukrem królewskim,obyspać
rodzynkami, na wierzchy zrobić paseczki upuszczając
lukier w łyżki lub widelca, posypać
migdałami. Z
moreli ułożyć kwiatki. Oblać z łyżki
czekoladą.
Wesołych Świąt!Powiązane notki:Mazurek
brzoskwiniowy z
pomarańczą i
czekoladowy z
figamiMazurek różany z
migdałamiMini mazurki lukrowanePischinger ,
czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaPączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )