ßßß
Składniki:tortownica o średnicy 25 cmciasto Kliklukier królewski Klik ( około 1/2 szklanki)masa czekoladowa klik (około 1/2 szklanki )200 ml słoik konfitury morelowej6 łyżek miodu gryczanego100 g rodzynekgarstka płatków migdałówkilka suszonych moreliPrzygotowanie:Ciasto przygotować wg przepisu, schłodzić.Gotowe podzielić na 4 części, 3 duże i jedną niewielką tak aby zrobić z niej paseczek do otoczenia mazurka.Każdą dużą rozwałkować na średnicę blaszki tak aby skleić brzegi ( odrobinę więcej ).Piec nastawić na 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół.Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub kaszą manną.Z rodzynek odsypać 3 łyżki. Z migdałów 1 łyżkęNa dnie ułożyć 1 płat ciasta. Posmarować konfiturą,połową miodu i ułożyć 1/2 rodzynek, dołożyć 1/2 migdałów.Przykryć ciastem, czynność powtórzyć. Z resztki ciasta uformować cienki wałeczek otoczyć nim mazurek.Piec około 25-30 minut. Nie powinien zbrązowieć.Studzić poza piecem.Zimny mazurek udekorować: rant wysmarować lukrem królewskim,obyspać rodzynkami, na wierzchy zrobić paseczki upuszczając lukier w łyżki lub widelca, posypać migdałami. Z moreli ułożyć kwiatki. Oblać z łyżki czekoladą.
Wesołych Świąt!Powiązane notki:Mazurek brzoskwiniowy z pomarańczą i czekoladowy z figamiMazurek różany z migdałamiMini mazurki lukrowanePischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaPączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )