A tak na deser proponuję :- 1i 1/2 szklanki soku jabłkowego ( może być z kartonika)- 1/2 szklanki wody- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody- łyżka rodzynek bądź żurawin- 2 suszone morele- płatki migdałowe lub sparzone , obrane ze skórki i pokrojone cienko migdały( 5 sztuk)W pół szklanki wody zagotowujemy pokrojone w paseczki morele i gotujemy je do miękkości . Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i wrzucamy do nich rodzynki lub żurawiny żeby napęczniały. Sok gotujemy, kiedy osiągnie temperaturę wrzenia dorzucamy morele, rodzynki, migdały lub płatki wraz z wodą, z którą się moczyły. Dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy jeszcze około 2 minut aż mąka straci smak surowizny. Tak przygotowany kisiel rozlewamy do salaterek. Z podanych składników wychodzi około 2 dobrych porcji.