Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Nie każdy ma czas i chęci na pieczenie ciast. Są jednak przepisy które możecie wykonać bardzo szybko i bez pieczenia ( nie każdy ma też dostęp do piekarnika , oj pamiętam ja dręczyło mnie to gdy mój był zepsuty ).
Czekoladowy Pischinger sprawdzi się jako coś słodkiego do
kawy na podwieczorek ale udekorowany świątecznymi kolorowymi drażetkami ( mu zostały ze Świątecznego Sernika) pięknie udekoruje Wasz stół. Deser powstaje w mniej niż 15 minut, musi trochę odstać do stężenia, wiem to trudne, ale konieczne, no chyba, że lubicie ciągnące się
wafle, wiem brzmi pysznie ( i takie jest ) ale ciężko się kroi ;).
Składniki:op. 5 sztuk
wafli tortowych o średnicy 22-25 cm.250 g
margaryny50 g
kakao1 1/2 szklanki
cukru1 op.
cukru z
wanilią1/2 szklanki
mlekaDekoracja3
czekoladowe cukierki – u mnie
Truflekolorowe drażetki lub jajeczkaPrzygotowanie:Tłuszcz topimy, dodajemy
cukry,
mleko i
kakao. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Gotujemy 5 minut, mieszając.
Wafle rozkładamy ( jeśli są nierówne, możemy je przełożyć na moment wilgotną ściereczką, aby były bardziej plastyczne ).Przekładamy gorącą
czekoladą, tak aby starczyło jej na wierzch i boki.Dekorujemy drażetkami i pokrojonymi
Truflami.Odstawiamy do stężenia.Pischingera możecie trzymać w lodówce, wtedy
wafle nie rozmiękną od
czekolady, jeśli lubicie tort lekko ciągnący zostawcie go w temperaturze pokojowej.Smacznego!ANia!
Powiązane notki:Wspaniały tort
orzechowo-
miodowy z
polewą czekoladowąSłodka kąpiel z pianką, czyli
mus czekoladowy z karmelizowanymi
owocami i
beząWuzetka ( W-Z) z kremem
cytrynowymUrodzinowy TORT
CAPPUCINO (
kawowy) , przepis i fotorelacjaBajaderki z piernika i makowca