Wykonanie
Kiedyś dostałam od Justynki przepis na wspaniały krem do
wafla. Zrobiony z nim
andrut miał znikać w błyskawicznym tempie. I rzeczywiście tak się dzieje...Pokrojony sam umyka z talerzyka, a niektórzy to nawet nie potrzebowali go kroić...Czasochłonny w wykonaniu krem, którego plusem jest to, że w
między czasie można poprasować, nastawić pranie....i wiele, wiele innych rzeczy;)
Składniki:1litr
mleka1 szklanka
cukru1/2 kostki
margaryny2 łyżki
kakaoszczypta kwasku
cytrynowegoPrzygotowanie:Do garnka o grubym dnie wlewamy całe
mleko i wsypujemy
cukier. Wszystko to trzeba zagotować i gotować, gotować, gotować na małym ogniu, aż
zrobi się kajmak (czyli jakieś 1,5 godziny ;) Najlepiej jest gotować na płytce, żeby nic się nam nie przypaliło. Trzeba od czasu do czasu przemieszać kajmak i tyle;)Gęstą masę trzeba zdjąć z ognia, dodać
margarynę, kwasek
cytrynowy i
kakao - wszystko to wymieszać drewnianą łyżką.Kiedy nasz krem troszkę przestygnie smarujemy nim
wafle.I już można jeść!!:):)