Wykonanie
PDF
Czas na powrót do dzieciństwa. Każdy z nas choć raz spróbował
wafli nadziewanych kremem czekoladowym. Moja mama robiła je często. Były tanie w przygotowaniu i zaspokajały nasze zapotrzebowanie na
słodycze. W ostatnie święta zrobiłyśmy coś na styl mazurka właśnie z
wafli z
kremem czekoladowym.Składniki:paczka lub dwie kwadratowych
wafli250 gr
margaryny2-3 szklanki
mleka w proszkuszklanka
cukru4 łyżki gorzkiego
kakaoszklanka
mlekatabliczka
czekolady lub
polewa czekoladowadodatki do dekoracji lub masy -
orzechy,
migdały, kandyzowana
skórka pomarańczowaPrzygotowanie:1.
Margarynę,
mleko i
cukier rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy
kakao i dokładnie je rozprowadzamy by nie było grudek.2. Masę
kakaową doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez minutę - dwie. Po czym ściągamy z ognia i cały czas mieszając studzimy.3. Do chłodnej masy dosypujemy
mleko w proszku i dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy 2 lub 3 szklanki
mleka w proszku, zależy jak gęstą masę chcemy osiągnąć.4. Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Kładziemy na niej
wafel a następnie smarujemy masą, przykrywamy drugim
waflem i dociskamy. Powtarzamy aż skończy się masa czekoladowa. Ja na masę z trzema szklankami
mleka zużyłam półtorej paczki
wafli.5. Na ostatnim
waflu układamy deskę do krojenia i doduszamy czymś ciężkim, np. garnkiem z
wodą i zostawiamy na ok. dwie godziny, aż masa dokładnie się ściągnie.6. Wierzch polewamy stopioną
czekoladą (polecam
czekoladę do gotowania z Biedronki) lub
polewą czekoladową. Dekorujemy wg. uznania.RADA: Do masy można dodać drobno posiekane
orzechy,
migdały,
rodzynki, kandyzowaną
skórkę pomarańczową lub inne ulubione dodatki.Smacznego!!!PDF