Wykonanie
HomeNa SłodkoDesery08maj
Wafel z
orzechami,
rodzynkami i
kakaoLoading...30 minŁatwe0 KomentarzySzybkie do zrobienia, słodkie małe co nie co do
kawySkładniki1 szkl.
mleka25 dkg.
masła ewentualnie
margaryny1 szkl.
mleka w proszku3/4 szkl.
cukruc.
waniliowy10 dkg.
herbatników10 dkg.
rodzynek1 łyżka
kakaoorzechy laskowe,
orzechy włoskie,
migdały razem 10 dkg. (można użyć samych
orzechów laskowych albo włoskich)
wafel tortowy (5 płatów)Sposób przygotowaniaDo garnka wlać
mleko dodać
masło lub
margarynę,
cukier zwykły i
waniliowy to zagotować i wystudzić. W dużej misce pokruszyć jeden płat
wafla i
herbatniki (bardzo drobno).
Rodzynki sparzyć, odlać
wodę,
orzechy pokroić (żeby było szybciej wkładam
orzechy do foliowego worka (musi być dość gruby) i tłukę. Do wystudzonego
mleka z
masłem i
cukrami dodać
mleko w proszku i pokruszone
herbatniki, wymieszać, masę podzielić na 3 części, do jednej dodać
rodzynki do drugiej
orzechy do trzeciej
kakao, przełożyć
wafle, przycisnąć cięższym przedmiotem nie za ciężkim i nie za długo (do sklejenia się płatów) ponieważ masa jest dość mokra i
wafel szybko robi się miękki. Warto zrobić go dzień wcześniej, masa fajnie tężeje i
wafel dobrze się kroi. SMACZNEGO!!!Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab