ßßß Cookit - przepis na Podgrzewamy mleko z cukrem.

Podgrzewamy mleko z cukrem.

nazwa

Wykonanie

20 Flares Twitter 0 Facebook 20 20 20 20 Flares ×
Dziś wzięłam się za robienie pączków, każdy z Nas je lubi, może nie są dietetyczną potrawą, ale na karnawałowe ostatki są pozycją obowiązkową. Jakoś tak się złożyło, że dawno nie jadłam dobrego pączka ( pączka niedobrego również, bo bardzo się do nich zraziłam ) więc postanowiłam zrobić swoje domowe według przepisu Kuchni Polskiej klasycznej pozycji kulinarnej. Dodatkowo do przepisu dodałam łyżkę spirytusu, aby ciasto nie chłonęło tłuszczu w trakcie smażenia.
opudrowane
Składniki:
3 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej ( ok.550 g) + do podsypania
3 łyżki cukru
6 żółtek
60 g masła
1 1/4 szklanki mleka
40 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru z wanilią
łyżeczka olejku pomarańczowego lub skórka z pomarańczy
2 łyżki spirytusu / wódki
dodatkowo:
6 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa w syropie
gęsta konfitura do nadziania
smalec do smażenia ok 800 g
papierowy ręcznik
Przygotowanie:
W połowie mleka rozpuszczamy drożdże dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W reszcie mleka rozpuszczamy masło.
Mąkę zaparzamy na patelni. Podsmażamy ją aż zacznie pachnieć, pilnując aby nie zmieniła koloru na brązowy, chwilę około 5 minut, mieszając.
Do ciepłej mąki dodajemy żółtka, zaczyn, sól, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy ( lub skórkę ), mieszamy ciasto i dolewając mleko z masłem wyrabiamy. Gdy ciasto się połączy dodajemy spirytus ( dzięki temu pączki nie wchłoną tłuszczu w trakcie smażenia ) i wyrabiamy , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i stanie się jędrne – około 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości.
Gdy wyrośnie, wałkujemy na grubość ok. 3 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy ok 5 cm, nadziewamy je konfiturą( 1/2 – 1 łyżeczki), sklejamy i odkładamy na posypany mąką blat. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut ( nawet do godziny ).
Smalec roztapiamy , solimy ( kilka szczypt ) dzięki temu nie będzie pryskał ( działa ! ).
Pączki smażymy na złoty kolor, z dwóch stron, po czym osączamy na papierowym ręczniku.
Gorące posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy skórką.
Smacznego!
Nie ma to jak domowe pączki, ich smak nie może się równać z tymi ze sklepu! Zróbcie je koniecznie
nam został jeden …
Są to pączki nadziewane przed upieczeniem, jutro pokaże Wam jak robić pączki nadziewane po upieczeniu, są bardziej równe, a polukrowane zupełnie inaczej smakują.
A teraz obiecane zdjęcia : krok po kroku !
zaczyn
zaczyn z zaparzoną mąką, żółtkami i dodatkami smakowymi
wyrobione ciasto przed wyrośnięciem
i po wyrośnięciu, uwielbiam te drożdżowe czasy
formowanie
rolowanie i mój domowy dżem wiśniowy
zoom na smażenie
osączanie
Powiązane notki:
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)
Ostatni dzwonek mikołajkowy! Jeśli szukacie słodkiego prezentu – domowe kruche ciasteczka
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/03/domowe-paczki-na-tlusty-czwartek-1-foto-przepis