Wykonanie
20 Flares Twitter 0 Facebook 20 20 20 20 Flares ×Dziś wzięłam się za robienie pączków, każdy z Nas je lubi, może nie są dietetyczną potrawą, ale na karnawałowe ostatki są pozycją obowiązkową. Jakoś tak się złożyło, że dawno nie
jadłam dobrego pączka ( pączka niedobrego również, bo bardzo się do nich zraziłam ) więc postanowiłam zrobić swoje domowe według przepisu Kuchni Polskiej klasycznej pozycji kulinarnej. Dodatkowo do przepisu dodałam łyżkę
spirytusu, aby ciasto nie chłonęło tłuszczu w trakcie smażenia.
opudrowaneSkładniki:3 szklanki
mąki wrocławskiej lub tortowej ( ok.550 g) + do podsypania3 łyżki
cukru6
żółtek60 g
masła1 1/4 szklanki
mleka40 g
drożdżyszczypta
soli2 łyżki
cukru z
waniliąłyżeczka
olejku pomarańczowego lub skórka z
pomarańczy2 łyżki
spirytusu /
wódkidodatkowo:6 łyżek
cukru pudruskórka pomarańczowa w
syropiegęsta
konfitura do nadziania
smalec do smażenia ok 800 gpapierowy ręcznikPrzygotowanie:W połowie
mleka rozpuszczamy
drożdże dodajemy łyżkę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.W reszcie
mleka rozpuszczamy
masło.
Mąkę zaparzamy na patelni. Podsmażamy ją aż zacznie pachnieć, pilnując aby nie zmieniła koloru na brązowy, chwilę około 5 minut, mieszając.Do ciepłej
mąki dodajemy
żółtka, zaczyn,
sól,
cukier waniliowy i
olejek pomarańczowy ( lub skórkę ), mieszamy ciasto i dolewając
mleko z
masłem wyrabiamy. Gdy ciasto się połączy dodajemy
spirytus ( dzięki temu pączki nie wchłoną tłuszczu w trakcie smażenia ) i wyrabiamy , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i stanie się jędrne – około 10 minut.Odstawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości.Gdy wyrośnie, wałkujemy na grubość ok. 3 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy ok 5 cm, nadziewamy je
konfiturą( 1/2 – 1 łyżeczki), sklejamy i odkładamy na posypany
mąką blat. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut ( nawet do godziny ).
Smalec roztapiamy , solimy ( kilka szczypt ) dzięki temu nie będzie pryskał ( działa ! ).Pączki smażymy na złoty kolor, z dwóch stron, po czym osączamy na papierowym ręczniku.Gorące posypujemy
cukrem pudrem, dekorujemy skórką.Smacznego!Nie ma to jak domowe pączki, ich smak nie może się równać z tymi ze sklepu! Zróbcie je koniecznienam został jeden …Są to pączki nadziewane przed upieczeniem, jutro pokaże Wam jak robić pączki nadziewane po upieczeniu, są bardziej równe, a polukrowane zupełnie inaczej smakują.A teraz obiecane zdjęcia : krok po kroku !
zaczyn
zaczyn z zaparzoną
mąką,
żółtkami i dodatkami smakowymi
wyrobione ciasto przed wyrośnięciem
i po wyrośnięciu, uwielbiam te
drożdżowe czasy
formowanie
rolowanie i mój domowy
dżem wiśniowyzoom na smażenie
osączaniePowiązane notki:
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)Ostatni dzwonek mikołajkowy! Jeśli szukacie słodkiego prezentu – domowe kruche
ciasteczka