ßßß

opudrowaneSkładniki:3 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej ( ok.550 g) + do podsypania3 łyżki cukru6 żółtek60 g masła1 1/4 szklanki mleka40 g drożdżyszczypta soli2 łyżki cukru z waniliąłyżeczka olejku pomarańczowego lub skórka z pomarańczy2 łyżki spirytusu / wódkidodatkowo:6 łyżek cukru pudruskórka pomarańczowa w syropiegęsta konfitura do nadzianiasmalec do smażenia ok 800 gpapierowy ręcznikPrzygotowanie:W połowie mleka rozpuszczamy drożdże dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.W reszcie mleka rozpuszczamy masło.Mąkę zaparzamy na patelni. Podsmażamy ją aż zacznie pachnieć, pilnując aby nie zmieniła koloru na brązowy, chwilę około 5 minut, mieszając.Do ciepłej mąki dodajemy żółtka, zaczyn, sól, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy ( lub skórkę ), mieszamy ciasto i dolewając mleko z masłem wyrabiamy. Gdy ciasto się połączy dodajemy spirytus ( dzięki temu pączki nie wchłoną tłuszczu w trakcie smażenia ) i wyrabiamy , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i stanie się jędrne – około 10 minut.Odstawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości.Gdy wyrośnie, wałkujemy na grubość ok. 3 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy ok 5 cm, nadziewamy je konfiturą( 1/2 – 1 łyżeczki), sklejamy i odkładamy na posypany mąką blat. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut ( nawet do godziny ).Smalec roztapiamy , solimy ( kilka szczypt ) dzięki temu nie będzie pryskał ( działa ! ).Pączki smażymy na złoty kolor, z dwóch stron, po czym osączamy na papierowym ręczniku.Gorące posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy skórką.Smacznego!Nie ma to jak domowe pączki, ich smak nie może się równać z tymi ze sklepu! Zróbcie je koniecznienam został jeden …Są to pączki nadziewane przed upieczeniem, jutro pokaże Wam jak robić pączki nadziewane po upieczeniu, są bardziej równe, a polukrowane zupełnie inaczej smakują.A teraz obiecane zdjęcia : krok po kroku !
zaczyn
zaczyn z zaparzoną mąką, żółtkami i dodatkami smakowymi
wyrobione ciasto przed wyrośnięciem
i po wyrośnięciu, uwielbiam te drożdżowe czasy
formowanie
rolowanie i mój domowy dżem wiśniowy
zoom na smażenie
osączaniePowiązane notki:Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)Ostatni dzwonek mikołajkowy! Jeśli szukacie słodkiego prezentu – domowe kruche ciasteczka