3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ׌wietny i prosty sposób na pieczonego kurczaka ( właściwie smażonego ). Pikantne piri – piri i czerwona czubrzyca do mięs. Spróbujcie.Składniki:9 pałek z kurczaka10 g czerwonej czubrzycy do mięsłyżeczka sosu piripiri ( lub tabasco)2 łyżki olejuPrzygotowanie:Podgrzewamy olej. Na gorącym układamy mięso. Obsypujemy połową czubrzycy i skrapiamy sosem piripiri. Po kilku minutach ( 5) pałki obracamy i opiekamy z drugiej strony, kolejne 5 minut. Obsypujemy resztą przyprawy i zalewamy mięso 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, do miękkości ok 25 minut.Podajemy z pure, ryżem lub kuskusem.Jeśli chcemy aby skórki były chrupiące po 20 minutach ściągamy pokrywkę i zwiększamy ogień, woda odparuje a skórki się przypieką.Smacznego!!Powiązane notki:Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamuSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartąSoczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselkąShoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówkąSekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznym