Pikantne pałki z kurczaka

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Świetny i prosty sposób na pieczonego kurczaka ( właściwie smażonego ). Pikantne piripiri i czerwona czubrzyca do mięs. Spróbujcie.
Składniki:
9 pałek z kurczaka
10 g czerwonej czubrzycy do mięs
łyżeczka sosu piri piri ( lub tabasco)
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Podgrzewamy olej. Na gorącym układamy mięso. Obsypujemy połową czubrzycy i skrapiamy sosem piri piri. Po kilku minutach ( 5) pałki obracamy i opiekamy z drugiej strony, kolejne 5 minut. Obsypujemy resztą przyprawy i zalewamy mięso 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, do miękkości ok 25 minut.
Podajemy z pure, ryżem lub kuskusem.
Jeśli chcemy aby skórki były chrupiące po 20 minutach ściągamy pokrywkę i zwiększamy ogień, woda odparuje a skórki się przypieką.
Smacznego!!
Powiązane notki:
Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Soczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselką
Shoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówką
Sekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/13/pikantne-palki-z-kurczaka