ßßß
Składniki:260 g mąki samorosnącej40 g otrąb pszennych40 g płatków owsianych1 jajo150 ml mleka150 ml śmietany 18% gęstej1 łyżeczka cukru50 g ziaren słonecznika40 g ziaren siemienia lnianego
Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia.Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami, otrębami i ziarnami.Śmietanę mieszamy z jajkiem, gdy dokładnie się połączą dolewamy mleko ( tak unikniemy grudek śmietany w masie ).Masę wlewamy do mąki, mieszamy łyżką po czym wyrabiamy.Formujemy okrąg kroimy go na 8 trójkątów.Teraz możemy uformować bułeczki, ja zrobiłam 4 trójkątne i 4 podłużne bułeczki.Wkładamy do gorącego pieca i pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy i zajadamy.
Jak już kiedyś wspominałam jestem maniaczką ciepłego pieczywaSmacznego!Ps: są pyszne zarówno na słodko jak i na wytrawnie.Powiązane notki:Pełnoziarniste ekspresowe bułeczki śniadaniowe z ziarnami i otrębami / konkursSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiemEkspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i suszoną śliwkąZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskieZiemniaczane bułeczki kokosowe ze świąteczną nutą