ßßß Cookit - przepis na Torcik kokosowy

Torcik kokosowy

nazwa

Wykonanie

Podstawę torcika stanowi pełnoziarnisty biszkopt, a masę ugotowałam oczywiście na bazie kaszy jaglanej, którą prawdę mówiąc uwielbiam, za to, że można z niej przygotować właściwie wszystko. Wierzch ciasta posypałam wiórkami kokosowymi, żeby wzmocnić jego smak, a przy okazji ozdobić.
Składniki na torcik o średnicy 18cm: na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
5 łyżek ksylitolu/ cukru
proszek do pieczenia na masę:
2,5 szklanki mleka
140g kaszy jaglanej
100g wiórek kokosowych
3 łyżki ksylitolu/ cukru
3 łyżki siemienia lnianego
+wiórki do ozdoby
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je w misce na sztywną pianę. Powoli dodajemy ksylitol, następnie żółtka, krótko miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub posmarowaną tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15-20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Kaszę jaglaną i siemię lniane mielimy na mąkę, a następnie mieszamy w garnku razem z mlekiem, wiórkami, ksylitolem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Gdy biszkopt trochę wystygnie kroimy go poziomo na trzy części i przekładamy lekko wystudzoną masą. Dekorujemy również wierzch i brzegi. Górę torcika obsypujemy wiórkami.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziło.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować torcik kokosowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
wiórki kokosowe są dobrym źródłem witaminy B2 i B6 oraz magnezu, potasu, selenu czy miedzi, a także kwasu foliowego,
przez to, że kasza jaglana nie zawiera glutenu może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię, ponadto rozgrzewa organizm, co jest szczególnie ważne w chłodne, zimowe dni.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/torcik-kokosowy.html