Wykonanie
Podstawę torcika stanowi pełnoziarnisty
biszkopt, a masę ugotowałam oczywiście na bazie
kaszy jaglanej, którą prawdę mówiąc uwielbiam, za to, że można z niej przygotować właściwie wszystko. Wierzch ciasta posypałam wiórkami kokosowymi, żeby wzmocnić jego smak, a przy okazji ozdobić.Składniki na torcik o średnicy 18cm: na
biszkopt:4
jajka4 łyżki
mąki pełnoziarnistej żytniej5 łyżek ksylitolu/
cukruproszek do pieczenia na masę:2,5 szklanki
mleka140g
kaszy jaglanej100g wiórek
kokosowych3 łyżki ksylitolu/
cukru3 łyżki
siemienia lnianego+wiórki do ozdoby
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je w misce na sztywną pianę. Powoli dodajemy
ksylitol, następnie
żółtka, krótko miksujemy. Na koniec przesiewamy
mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub posmarowaną tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15-20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Kaszę jaglaną i
siemię lniane mielimy na
mąkę, a następnie mieszamy w garnku razem z
mlekiem, wiórkami,
ksylitolem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.Gdy
biszkopt trochę wystygnie kroimy go poziomo na trzy części i przekładamy lekko wystudzoną masą. Dekorujemy również wierzch i brzegi. Górę torcika obsypujemy wiórkami.Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziło.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować torcik
kokosowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
wiórki kokosowe są dobrym źródłem witaminy B2 i B6 oraz magnezu, potasu, selenu czy miedzi, a także kwasu foliowego,przez to, że
kasza jaglana nie zawiera glutenu może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię, ponadto rozgrzewa organizm, co jest szczególnie ważne w chłodne, zimowe dni.