Wykonanie
Kolejna sobota i kolejne placuszki, które biorą udział w " naleśnikowej sobocie ". Kiedyś już je robiłam, ale było to bardzo dawno temu, więc postanowiłam sobie przypomnieć ich smak i oczywiście się nie zawiodłam, ponieważ placuszki bardzo mnie nasyciły, a w połączeniu z
serkiem wiejskim,
gruszką i ciepłymi powidłami mojej mamy były IDEALNE na początek weekendu,a wcześniej pojawiły się TUTAJ .Składniki:/7 sztuk/ciasto:0,5 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
mąki pełnoziarnistej0,5 szklanki
otrębów pszennych1
jajko0,5 łyżeczki
sodki2/3 szklanki
mlekaPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy ze sobą w miseczce. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po łyżce ciasta i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy z dwóch stron na delikatnie brązowy kolor.Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie
serek wiejski, pokrojone
gruszki i
powidła śliwkowe, ale na wytrawnie np z
serkiem wiejskim i
pomidorem też są pyszne.Smacznego :)