Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Uwielbiam przygotowywać takie bułeczki. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż pójście do piekarni, co w zimie jest jednoznaczne z przywdzianiem wielu warstw ubrań. Łatwo, smacznie, szybko i wygodnie czyli idealny sposób na niedzielne leniwe śniadanie.
Składniki:260 g
mąki samorosnącej40 g
otrąb pszennych40 g
płatków owsianych1
jajo150 ml
mleka150 ml
śmietany 18% gęstej1 łyżeczka
cukru50 g
ziaren słonecznika40 g ziaren
siemienia lnianegoPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z
cukrem,
płatkami,
otrębami i ziarnami.
Śmietanę mieszamy z
jajkiem, gdy dokładnie się połączą dolewamy
mleko ( tak unikniemy grudek
śmietany w
masie ).Masę wlewamy do
mąki, mieszamy łyżką po czym wyrabiamy.Formujemy okrąg kroimy go na 8 trójkątów.Teraz możemy uformować bułeczki, ja zrobiłam 4 trójkątne i 4 podłużne bułeczki.Wkładamy do gorącego pieca i pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy i zajadamy.
Jak już kiedyś wspominałam jestem maniaczką ciepłego
pieczywaSmacznego!Ps: są pyszne zarówno na słodko jak i na wytrawnie.Powiązane notki:Pełnoziarniste ekspresowe bułeczki
śniadaniowe z ziarnami i
otrębami / konkursSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z
czekoladą,
makiem,
daktylami i
arakiemEkspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i
suszoną śliwkąZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskieZiemniaczane bułeczki
kokosowe ze świąteczną nutą