ßßß
Składniki:1,5 l bulionu warzywnegoszklanka kwasu z gotowania kapusty lub soku z kapusty kiszonejnp. z gotowania farszu do pierogów lub uszekszklanka zagęszczonego soku buraczanego z koncentratu (bez dodatków 100% sok)kilka suszonych grzybówłyżka majeranku2 łyżki cukrusól,pieprzPęczek włoszczyzny zalewamy 2 l wody, dorzucamy liście laurowe 2-3sztuki i kilka ziarenek ziela i pieprzu. Możemy też dodać suszonego lubczyku. Gotujemy aż wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie bulionu warzywnego z kostki.Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.Sok z kapusty i grzybów dodajemy do bulionu wraz z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym.Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.Grzyby możemy zużyć do sosu do mięsa lub dokroić do farszu na pierogi.gdy zakwas nabierze mocy.Barszcz możemy podać z :krokietmiuszkamipierogamiPowiązane notki:Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnyA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyPostna zupa grzybowaŚwiąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuUszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)