ßßß Cookit - przepis na Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych

Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Zapewne zdarza Wam się , że przy wizytach gości i natłoku obowiązków nie macie czasu zrobić domowego zakwasu na barszcz czerwony i nie macie też czasu gotować buraków, ja taki barszcz robię często na szybki obiad, podaję go do krokietów lub pierogów, tym razem jednak proponuję go Wam na szybką wigilijną przystawkę.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
szklanka kwasu z gotowania kapusty lub soku z kapusty kiszonej
np. z gotowania farszu do pierogów lub uszek
szklanka zagęszczonego soku buraczanego z koncentratu (bez dodatków 100% sok)
kilka suszonych grzybów
łyżka majeranku
2 łyżki cukru
sól,pieprz
Pęczek włoszczyzny zalewamy 2 l wody, dorzucamy liście laurowe 2-3sztuki i kilka ziarenek ziela i pieprzu. Możemy też dodać suszonego lubczyku. Gotujemy aż wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie bulionu warzywnego z kostki.
Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.
Sok z kapusty i grzybów dodajemy do bulionu wraz z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym.
Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
Grzyby możemy zużyć do sosu do mięsa lub dokroić do farszu na pierogi.
gdy zakwas nabierze mocy.
Barszcz możemy podać z :
krokietmi
uszkami
pierogami
Powiązane notki:
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Postna zupa grzybowa
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/15/szybki-przepis-na-barszcz-czerwony-wigilijny-dla-zabieganych