Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Zapewne zdarza Wam się , że przy wizytach gości i natłoku obowiązków nie macie czasu zrobić domowego zakwasu na barszcz czerwony i nie macie też czasu gotować
buraków, ja taki barszcz robię często na szybki obiad, podaję go do krokietów lub pierogów, tym razem jednak proponuję go Wam na szybką wigilijną przystawkę.
Składniki:1,5 l
bulionu warzywnegoszklanka kwasu z gotowania
kapusty lub soku z
kapusty kiszonejnp. z gotowania farszu do pierogów lub uszekszklanka zagęszczonego soku buraczanego z koncentratu (bez dodatków 100% sok)kilka
suszonych grzybówłyżka
majeranku2 łyżki
cukrusól,
pieprzPęczek
włoszczyzny zalewamy 2 l
wody, dorzucamy
liście laurowe 2-3sztuki i kilka ziarenek ziela i
pieprzu. Możemy też dodać suszonego
lubczyku. Gotujemy aż
wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie
bulionu warzywnego z kostki.
Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.Sok z
kapusty i
grzybów dodajemy do
bulionu wraz z
wodą z
grzybów ( czekamy aż
grzyby napuchną a
woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i
sokiem buraczanym.Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy
cukrem,
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Grzyby możemy zużyć do sosu do
mięsa lub dokroić do farszu na pierogi.gdy zakwas nabierze mocy.Barszcz możemy podać z :krokietmiuszkamipierogamiPowiązane notki:Domowy wyrób : Zakwas /
kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnyA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyPostna zupa grzybowaŚwiąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczuUszka – pierożki wigilijne do barszczu z
kapustą i
grzybami (krok po kroku)