Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Jakieś dwa może trzy tygodnie temu robiłam
buraczki, przepis na zalewę stworzyłam dość spontanicznie, dlatego przepis dodaję dopiero teraz, dwa słoiczki zostały zjedzone i bardzo nam smakowały, czyli prostym wnioskiem jest to, że przepis na zalewa się udała

Składniki:3-4 kg
buraków1/2 kg
cebuli (do ok. 600 g)zalewa:3/4 szklanki
wody3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
octu1/2 szklanki
olejułyżka
ziela angielskiegoPrzygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżkami
soli i odstawić na minimum 2 godziny.
Buraki ugotować w łupinach, po czym odlać
wodę i odstawić do ostudzenia.Wystudzone
buraczki obrać, nawet palcami i zetrzeć na grubych oczkach tarki, po czym połączyć z
cebulą, razem z powstałym
sokiem.Składniki zalewy zagotować razem z zielem.Ja miałam
buraczki w dużym garnku a zalewę w mniejszym, więc wlałam ją do
buraków i gotowałam kilka minut, ok. 10 aby składniki się połączyły.Gorące
buraczki pakujemy do wyparzonych słoików, około 1 cm od brzegu, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Możemy dla pewności je zapasteryzować, 20 minut w wodzie do 3/4 wysokości słoików.SmacznegoTakie
buraczki są przepyszne do obiadu na ciepło i zimno. Do drobiu polecam na zimno a do pieczeni, zapiekanek i krokietów polecam je przed podaniem podgrzać.Sezon na
buraki trwa, można je kupić nawet po 80 groszy za kilogram, dla porównania, średni, 400 ml, słoik w sklepie kosztuje od 3 złotych w górę.Ania

Powiązane notki:
Sałatka wielowrzywna z
cukini na zimę
Pure z pieczonej dyni na zimęPrzetwórstwo październikowe i wykopki