ßßß Cookit - przepis na Buraczki wiórki z cebulką na zimę

Buraczki wiórki z cebulką na zimę

nazwa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Jakieś dwa może trzy tygodnie temu robiłam buraczki, przepis na zalewę stworzyłam dość spontanicznie, dlatego przepis dodaję dopiero teraz, dwa słoiczki zostały zjedzone i bardzo nam smakowały, czyli prostym wnioskiem jest to, że przepis na zalewa się udała
Składniki:
3-4 kg buraków
1/2 kg cebuli (do ok. 600 g)
zalewa:
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
łyżka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na minimum 2 godziny.
Buraki ugotować w łupinach, po czym odlać wodę i odstawić do ostudzenia.
Wystudzone buraczki obrać, nawet palcami i zetrzeć na grubych oczkach tarki, po czym połączyć z cebulą, razem z powstałym sokiem.
Składniki zalewy zagotować razem z zielem.
Ja miałam buraczki w dużym garnku a zalewę w mniejszym, więc wlałam ją do buraków i gotowałam kilka minut, ok. 10 aby składniki się połączyły.
Gorące buraczki pakujemy do wyparzonych słoików, około 1 cm od brzegu, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Możemy dla pewności je zapasteryzować, 20 minut w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
Smacznego
Takie buraczki są przepyszne do obiadu na ciepło i zimno. Do drobiu polecam na zimno a do pieczeni, zapiekanek i krokietów polecam je przed podaniem podgrzać.
Sezon na buraki trwa, można je kupić nawet po 80 groszy za kilogram, dla porównania, średni, 400 ml, słoik w sklepie kosztuje od 3 złotych w górę.
Ania
Powiązane notki:
Sałatka wielowrzywna z cukini na zimę
Pure z pieczonej dyni na zimę
Przetwórstwo październikowe i wykopki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/05/buraczki-wiorki-z-cebulka-na-zime