Wykonanie
Polecam Wam dwa przepisy na smaczne
buraczki na zimę. Robię je co roku, ukrywając skrzętnie w zaciemnionej spiżarni. Kiedy za oknem biel i mróz opanowuje świat, wyciągam jeden ze słoiczków, otwieram i cieszę się
smakami lata.
I przepis: „Buraczki z papryką”:Składniki:3 kg
buraków;4
cebule;5
papryk;Zalewa:1 szkl.
octu (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);1 szkl.
cukru (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);0,5 szkl.
oleju;Wykonanie:Gotujemy
buraki do miękkości (w szybkowarze gotuję ok. 40 min). Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Obieramy
cebulę i
paprykę, po czym kroimy je w kostkę i lekko dusimy pod przykryciem. Tak przygotowane dodajemy do startych
buraków. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Podgrzewamy składniki zalewy i dodajemy do
buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 15 min. po czym wyjmujemy i odwracamy „do góry nogami”.II przepis: „Buraczki z czosnkiem”:Składniki:2 kg
buraków;1 główka
czosnku (jeśli ktoś nie jest smakoszem
czosnku może użyć tylko 3 ząbki);3
cebule;Zalewa:1/3 szklanki
octu;¾ szklanki
wody;0,5 szklanki
cukru;1 łyżka
soli;Wykonanie:Zaczynamy podobnie, jak w poprzednim przepisie, czyli gotujemy
buraki do miękkości. Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebulę kroimy w kostkę a
czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy i wszystko dodajemy do
buraków. Zagotowujemy zalewę i zalewamy warzywa. Tak otrzymaną miksturę zostawiamy na dwie godziny. Dzięki temu wszystkie smaki się wymieszają. Po upływie 2 godzin przekładamy
sałatkę do słoików i pasteryzujemy 15-20 minut.