ßßß
I przepis: „Buraczki z papryką”:Składniki:3 kg buraków;4 cebule;5 papryk;Zalewa:1 szkl. octu (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);1 szkl. cukru (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);0,5 szkl. oleju;Wykonanie:Gotujemy buraki do miękkości (w szybkowarze gotuję ok. 40 min). Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Obieramy cebulę i paprykę, po czym kroimy je w kostkę i lekko dusimy pod przykryciem. Tak przygotowane dodajemy do startych buraków. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy składniki zalewy i dodajemy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 15 min. po czym wyjmujemy i odwracamy „do góry nogami”.II przepis: „Buraczki z czosnkiem”:Składniki:2 kg buraków;1 główka czosnku (jeśli ktoś nie jest smakoszem czosnku może użyć tylko 3 ząbki);3 cebule;Zalewa:1/3 szklanki octu;¾ szklanki wody;0,5 szklanki cukru;1 łyżka soli;Wykonanie:Zaczynamy podobnie, jak w poprzednim przepisie, czyli gotujemy buraki do miękkości. Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy i wszystko dodajemy do buraków. Zagotowujemy zalewę i zalewamy warzywa. Tak otrzymaną miksturę zostawiamy na dwie godziny. Dzięki temu wszystkie smaki się wymieszają. Po upływie 2 godzin przekładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy 15-20 minut.