ßßß Cookit - przepis na Nocna owsianka na drugie śniadanie!

Nocna owsianka na drugie śniadanie!

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Sporo słyszałam i czytałam o tego typu owsiankach, cały myk polega na tym, że nie gotujemy płatków tylko odstawiamy na noc do lodówki zalane mlekiem z dodatkami, np w słoiku po kremie czekoladowym, maśle orzechowym lub innej pyszności, na bokach słoika zostaje nam zazwyczaj jeszcze sporo mazidła, ja zawsze odczuwałam żal, że tyle się marnuje
więc jest to świetny sposób na odzysk resztek i aromatyzowanie płatków,miodu w słoiku zostało mi odrobinę na samym denku, więc sprawa stała się dla mnie oczywista. Dałam to co miałam, a jedząc dziś swoją owsiankę byłam zachwycona, stąd też zapisuję tą recepturę, jest bardzo udana! Jeszcze zdążycie zrobić swoją na jutrzejsze śniadanie. Słoik można wziąć ze sobą w teren, jest to ciekawy sposób na pierwsze bądź drugie śniadanie
Składniki na słoik 400 ml:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 łyżka siemienia lnianego ( świetnie zagęści całość, nadając konsystencji kremu)
1 łyżka słonecznika
3 daktyle ( rodzynki, orzechy lub inne bakalie)
mleko do uzupełnienia słoika
słoik po czymś dobrym: lub czysty i łyżka miodu,kremu lub dżemu
przygotowanie:
Składniki wrzucamy do słoika, mieszamy i zalewamy mlekiem. Zakręcamy słoik wstrząsamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 h. Po tym czasie, do owsianki wrzucamy ulubione pokrojone owoce np. banana jak u mnie. Jest przepyszna.
Powiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Pancakes z dwóch szklanek
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/28/nocna-owsianka-na-drugie-sniadanie