Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Sporo słyszałam i czytałam o tego typu owsiankach, cały myk polega na tym, że nie gotujemy
płatków tylko odstawiamy na noc do lodówki zalane
mlekiem z dodatkami, np w słoiku po
kremie czekoladowym,
maśle orzechowym lub innej pyszności, na bokach słoika zostaje nam zazwyczaj jeszcze sporo mazidła, ja zawsze odczuwałam żal, że tyle się marnujewięc jest to świetny sposób na odzysk resztek i aromatyzowanie
płatków,
miodu w słoiku zostało mi odrobinę na samym denku, więc sprawa stała się dla mnie oczywista. Dałam to co miałam, a jedząc dziś swoją owsiankę byłam zachwycona, stąd też zapisuję tą recepturę, jest bardzo udana! Jeszcze zdążycie zrobić swoją na jutrzejsze śniadanie. Słoik można wziąć ze sobą w teren, jest to ciekawy sposób na pierwsze bądź drugie śniadanie
Składniki na słoik 400 ml:4 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
otrąb1 łyżka
siemienia lnianego ( świetnie zagęści całość, nadając konsystencji kremu)1 łyżka
słonecznika3
daktyle (
rodzynki,
orzechy lub inne
bakalie)
mleko do uzupełnienia słoikasłoik po czymś dobrym: lub czysty i łyżka
miodu,kremu lub
dżemuprzygotowanie:Składniki wrzucamy do słoika, mieszamy i zalewamy
mlekiem. Zakręcamy słoik wstrząsamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 h. Po tym czasie, do owsianki wrzucamy ulubione pokrojone
owoce np.
banana jak u mnie. Jest przepyszna.Powiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadaniePancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemPancakes z dwóch szklanek