Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Zapewne większość z nas lubi marynowaną
paprykę, szczególnie tą w słodko-kwaśnej zalewie, intensywnie pachnącej
przyprawami, nadal lekko chrupką a mimo to delikatną. Oto przepis który dostałam od mamy mojej koleżanki, prawdziwej gospodyni domowej, która robi ją już od lat, wielu lat a przepis doskonaliła przez lata. Przepis krąży, przyjmuje się i u nas. Musiałam się nim z
Wami podzielić, posiadanie bloga zobowiązuje. Wybierzcie jędrne, dorodne, najlepiej kolorowe
papryki – dzięki temu słoiki będą pięknie wyglądać. Tak przygotowaną
paprykę możecie serwować jako zakąskę, dodatek do zimnych lub ciepłych potraw, podstawę sałatek lub świetny dodatek do kanapek.

Składniki:ok. 4 kg kolorowej
paprykiok. 1 kg
cebuliZalewa:4 szkl
wody1 szkl
octu 10 %1 szkl
cukruolej , po łyżce stołowej na słoik
Przyprawy:
ziele angielskieliść laurowyczosnek w ząbkach
pieprz ziarnistyPrzygotowanie:Pokrojoną w paseczki
cebulę posolić i odstawić na 4 h.Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt
papryki.Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela,
pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki
czosnku.Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki
cebuli,
potem paprykę.Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą.Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna
pieprzu, ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek
czosnku na koniec łyżkę
oleju i zakręcać.Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację.Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z
wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach – 35 minut.Nie piszę na ile słoików jest to receptura – zależy to od pojemności słoików.R adzę zrobić różne wielkości, te mniejsze mogą być miłym prezentem dla
bliskichBrak powiązanych notek.