ßßß
Składniki:ok. 4 kg kolorowej paprykiok. 1 kg cebuliZalewa:4 szkl wody1 szkl octu 10 %1 szkl cukruolej , po łyżce stołowej na słoikPrzyprawy:ziele angielskieliść laurowyczosnek w ząbkachpieprz ziarnistyPrzygotowanie:Pokrojoną w paseczki cebulę posolić i odstawić na 4 h.Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt papryki.Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela,pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki czosnku.Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki cebuli, potem paprykę.Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą.Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna pieprzu, ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek czosnku na koniec łyżkę oleju i zakręcać.Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację.Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach – 35 minut.Nie piszę na ile słoików jest to receptura – zależy to od pojemności słoików.R adzę zrobić różne wielkości, te mniejsze mogą być miłym prezentem dla bliskichBrak powiązanych notek.