ßßß
Składniki:1 szyja z indyka (ok. 600 gram)włoszczyznacebula4 ziela angielskie2 liście laurowekilkanaście ziaren czarnego pieprzu1 łyżeczka soli1/2 pęczka natki pietruszkiziarna jałowca lub inne ulubione przyprawy1. Szyję oczyścić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odszumować.2. Do gotującego się mięsa dodać obraną włoszczyznę oraz opaloną nad palnikiem cebulę.3. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny.4. Wyjąć szyję indyka z rosołu, lekko ostudzić i obrać z mięsa.5, Mięso wrzucić do blendera i włączyć na dosłownie kilka obrotów ostrza, aby je nieco rozdrobnić. Kawałki mięsa mają być jednak widoczne.6. Mięso przełożyć do rondla, zalać taką ilością rosołu, aby zakrywał tylko mięso, dodać kilka rozkruszonym ziaren jałowca i/lub inne przyprawy. Gotować na małym ogniu około 15 minut bez przykrycia.7. Można dodać kilka łyżek masła, wtedy smarowidło będzie przypominało bardziej rillette w konsystencji.8. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Przełożyć do pojemnika/słoika. Schładzać kilkanaście godzin w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczywa.Można wykorzystać też inne mięso drobiowe: kaczkę czy kurczaka, wołowina raczej się tu nie sprawdzi.