Wykonanie
Tematem kolejnego wyzwania w ramach grupy wspólnego gotowania była zapiekanka ziemniaczana. Ja postawiłam na prostotę i klasykę. Uwielbiam połączenie
ryby i
ziemniaków. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem oraz przepisami koleżanek blogerek: Mirabelki, Martynosi, Panny Malwinny oraz JustInki .Przepis, poddany moim małym modyfikacjom, pochodzi z książki
Ainy Klaviny 444 dania z
ziemniaków, 1991.
Składniki na 4 osoby:6 ugotowanych
ziemniaków50 dag
filetów z dorsza1 duża
cebula1
marchewka2 ząbki
czosnku1 łyżka
musztardy2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2
jajka1 szklanka
śmietany 12%sól,
pieprztłuszcz do posmarowania naczynia do zapiekania1.
Ziemniaki gotujemy wcześniej w mundurkach, odcedzamy, studzimy i obieramy.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
natkę siekamy.2.
Filety rybne (może być inna
ryba morska o
białym mięsie) kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Mieszamy w misce z
solą,
pieprzem, tartą marchwią,
natką,
cebulą i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy na razie na bok.3.
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Dzielimy na dwie porcje. Układamy pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.4. Na warstwie ziemniaczanej układamy
filety rybne wymieszane z warzywami i
przyprawami oraz druga warstwę
ziemniaków.5.
Jajka mieszamy ze
śmietaną i
musztardą. Zalewamy masą zapiekankę.6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut bez przykrycia.Moja Pumba była bardzo zafascynowana zapiekaką 😉 Niestety musiała obejść się ze smakiem.
Przyprawy,
cebula i
czosnek to nie jest jedzenie dla mopsa 😉
Przepis dodaję do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Macie jeszcze tylko 3 dni, aby wyczarować coś pysznego z psianek i dodać do akcji.