ßßß Cookit - przepis na Krewetki na pomidorowym kuskusie na ostro

Krewetki na pomidorowym kuskusie na ostro

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj moja propozycja do kolejnego konkursu. Tym razem jest to konkurs Włoskie smaki od Łowicza. Do mojej potrawy wybrałam sos Arrabbiata z ostrymi papryczkami chili. Danie nie tylko pysznie smakuje, ale i jest szybkie w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje:
sos Arrabbiata Łowicz
3/4 szklanki kuskusu
250 g mrożonych krewetek np. tygrysich
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki lubczyku
sól, pieprz
1. Sos Arrabbiata Łowicz przelać do rondla i gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, wymieszać z kuskusem i zostawić pod przykryciem.
2. Krewetki przelać wrzątkiem na durszlaku. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na nie cebulę i czosnek z przyprawami.
4. Dodać krewetki, sok z cytryny i smażyć ok. 3 minuty.
5. Na talerzach ułożyć warstwę pomidorowego kuskusu i ułożyć na niej krewetki.
6. Podawać z cząstkami cytryny.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/02/17/krewetki-na-pomidorowym-kuskusie-na-ostro