ßßß
Składniki na 24 muffiny:600 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego3 jajka1,5 szklanki mleka2 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurtok. 300 ml purée z dyni (u mnie przygotowany latem dżem/przecier z dyni)2 łyżeczki kakaopolewa czekoladowa
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.2. W drugiej misce rozmącić jajka i wymieszać z mlekiem i olejem.3. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać przecier z dyni.4. Odlać ok. 1/3 ciasta i wymieszać z kakao.5. Do form do muffinek wyłożonych papilotkami (nie polecam tych na zdjęciu, bo ciasto przywiera do spodu) nakładamy po łyżce ciasta z kakao, następnie zalewamy tę warstwę jasnym ciastem.6. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C. Studzić na kratce. Ozdobić polewą czekoladową.
Do wypieku muffinek użyłam oleju słonecznikowego firmy Zielony Nurt. Więcej o olejach i innych produktach firmy możecie przeczytać TUTAJ . Przy zakupie produktów w sklepie internetowym na kwotę przewyższającą 50 PLN możecie dostać zniżkę w wysokości 5 PLN podając kod BL100017.