ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowe muffinki dyniowe

Dwukolorowe muffinki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj tłusty czwartek – powinnam zrobić pączki czy faworki, ale ponieważ dbamy z mężem o linię – dałam sobie spokój. Was zostawiam z przepisem na pyszne muffinki
Składniki na 24 muffiny:
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt
ok. 300 ml purée z dyni (u mnie przygotowany latem dżem/przecier z dyni)
2 łyżeczki kakao
polewa czekoladowa
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej misce rozmącić jajka i wymieszać z mlekiem i olejem.
3. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać przecier z dyni.
4. Odlać ok. 1/3 ciasta i wymieszać z kakao.
5. Do form do muffinek wyłożonych papilotkami (nie polecam tych na zdjęciu, bo ciasto przywiera do spodu) nakładamy po łyżce ciasta z kakao, następnie zalewamy tę warstwę jasnym ciastem.
6. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C. Studzić na kratce. Ozdobić polewą czekoladową.
Do wypieku muffinek użyłam oleju słonecznikowego firmy Zielony Nurt. Więcej o olejach i innych produktach firmy możecie przeczytać TUTAJ . Przy zakupie produktów w sklepie internetowym na kwotę przewyższającą 50 PLN możecie dostać zniżkę w wysokości 5 PLN podając kod BL100017.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/02/07/dwukolorowe-muffinki-dyniowe