Wykonanie
Dzisiaj tłusty czwartek – powinnam zrobić pączki czy
faworki, ale ponieważ dbamy z mężem o linię – dałam sobie spokój. Was zostawiam z przepisem na pyszne muffinki
Składniki na 24 muffiny:600 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego3
jajka1,5 szklanki
mleka2 łyżki
oleju ze
słonecznika Zielony Nurtok. 300 ml purée z dyni (u mnie przygotowany latem dżem/przecier z dyni)2 łyżeczki
kakaopolewa czekoladowa1.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
cukrem waniliowym.2. W drugiej misce rozmącić
jajka i wymieszać z
mlekiem i
olejem.3. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać przecier z dyni.4. Odlać ok. 1/3 ciasta i wymieszać z
kakao.5. Do form do muffinek wyłożonych papilotkami (nie polecam tych na zdjęciu, bo ciasto przywiera do
spodu) nakładamy po łyżce ciasta z
kakao, następnie zalewamy tę warstwę jasnym
ciastem.6. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C. Studzić na kratce. Ozdobić
polewą czekoladową.
Do wypieku muffinek użyłam
oleju słonecznikowego firmy Zielony Nurt. Więcej o olejach i innych produktach firmy możecie przeczytać TUTAJ . Przy zakupie produktów w sklepie internetowym na kwotę przewyższającą 50 PLN możecie dostać zniżkę w wysokości 5 PLN podając kod BL100017.