Wykonanie
Witajcie, kochani, ponownie :) mam nadzieję, że choć trochę stęskniliście się za mną :DWiem, nie było mnie tu dość długo, ale nie była to planowana przerwa.
Powiem tylko, że życie nas nie rozpieszcza i w najmniej oczekiwanym momencie dostajemy pstryczka w nos. W moim przypadku też tak było i bardzo trudno jest mi jeszcze się z tym pogodzić, ale mimo wszystko postanowiłam spróbować do Was wrócić. Czy na stałe? Nie wiem, ale wiem, że jeśli nie spróbuję to się tego, po prostu, nie dowiem.Tak więc zapraszam was na przepyszne, i troszkę już zapomniane, dwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra . Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam !
Składniki:2,5 szklanki
mąki pszenną1,5 szklanki
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakao5
jajek1 szklanka
oleju1 szklanka
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Jajka ucieram z
cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem
olej, a następnie
mleko o temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewam i mieszam z
proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy jajecznej.Gotowe, dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję
kakao,
do drugiej zaś
mąkę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast.
Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam by całkowicie ostygło.