Wykonanie
Oprócz standardowych
cukiniowych marynat postanowiłam przygotować coś nietypowego, znalazłam świetnie zapowiadający się przepis na
cukinię curry.

Składniki na 6 słoików 0 , 315 l + 1 słoik 0 , 9 l:1 kg
cukinii0,5 kg
selera naciowego2
cebule1,5 litra
wody1,5 szklanki
octu2,5 szklanki
cukru1 łyżka
soli1 łyżka
curry2 łyżeczki
gorczycy1. Słoiki i nakrętki wyparzamy.2.
Cebulę kroimy w krążki,
cukinię w 1 cm kostkę,
łodygi selera w 1 cm kawałki.3. Na dnie słoików układamy po 2 krążki
cebuli, warstwę
cukinii do wysokości 3/4 słoika, na wierzch wsypujemy kawałki
selera.4. Przygotowujemy zalewę: gotujemy
wodę z
cukrem,
solą i
curry, na końcu dodajemy
ocet.5. Zalewamy gorącą zalewą warzywa. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut.