Wykonanie
Dziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z
przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować
cukinię w zalewie
curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą
ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :) Także polecam ją zarówno do
cukinii jak i do
ogórków.Składniki:ok 2.5 kg
cukinii7 szklanek
wody1,5 szklanki
octu2 szklanki
cukru1 czubata łyżka
curry1 łyżka
soligorczycaseler naciowycebulaPrzygotowanie:
Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy.

Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren
gorczycy oraz po plastrze
cebuli. Następnie wkładamy
cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku
selera naciowego.

Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą
wodę,
ocet,
cukier,
sól oraz
curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy
cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut.

Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.Smacznego ! :)

