Wykonanie

Prawdę mówiąc to powinny dziś być
rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam
maku białego, ani czasu na robienie takiego
ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam
rogale z
wiśniami z
ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą
migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same.600 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g
cukru50 g
masła1
jajko240 ml
mleka [ dałam ciut więcej]1 łyżeczka esencji waniliowejKruszonka:50 g miękkiego
masła50 g
mąki50 g drobnego
cukru2 łyżki
płatków migdałów, pokruszonychDo posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodyDodatkowo
wiśnieZrobić zaczyn: wymieszać
drożdże z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z
masłem,
cukrem i
solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkiem. Dodać
mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując
rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte rogaliki posmarować
jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić rogaliki i piec 20-30 minut lub do zrumienienia.

