Wykonanie

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je
wiśniami.Z tej porcji wyszły mi dwie blaszki takich bułeczek.Razem ze mną bułeczki piekły : Ewa,Jola,Aneta,Piekę bo lubię,, Joasia ,Edyta , Beata , Angelika, Małgosia, Asa, Marzenka, Ewa, Agnieszka, Iza,Lidia , Małgorzata,
Alina,Olga, Dorotka, Bernadetta, Iwonka, Wiosenka, Jola, Coś słodkiego poproszę,Iwona, Agnieszka, Małgosia, Agnieszka, Ela ,
Kasia ..Oj sporo nas było..dzięki za wspólne pieczenie.600 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g
cukru50 g
masła1
jajko240 ml
mleka [ dałam ciut więcej]1 łyżeczka esencji waniliowejKruszonka:50 g miękkiego
masła50 g
mąki50 g drobnego
cukru2 łyżki
płatków migdałów, pokruszonychDo posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodyDodatkowo
wiśnieZrobić zaczyn: wymieszać
drożdże z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z
masłem,
cukrem i
solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkiem. Dodać
mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h aż podwoi swoją objętość.Małą porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie i formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm , układać je w okrągłej [u mnie w prostokątnej] formie wyłożonej papierem do pieczenia, zo stawiając
między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut lub do zrumienieni a .



