Wykonanie
Może nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec
drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z
Wami przepisem.Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :)

'ciasto drożdżowe'Składniki:- 6 szklanek
mąki pszennej + 2-3 łyżki na kruszonkę- 4
jajka- 1-1,5 szklanki
cukru + 2-3 łyżki na kruszonkę- 200g
masła + 100g na kruszonkę (zimnego
masła)- 60g świeżych
drożdży- 1,5 szklanki ciepłego
mleka
Z
mleka, 1 łyżki
mąki, 1 łyżki
cukru i
drożdży zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył".Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
jajka, roztopione
masło i zaczyn. Dokładnie i długo wyrobić ciasto (będzie lepkie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.Ze zimnego
masła (100g),
mąki i
cukru zrobić kruszonkę.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i obsypać kruszonką.Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C (góra-dół). Piec 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".Wystudzić na kratce.Smacznego!
