Wykonanie
Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g
mąki dla mojej rodzinki będzie za mała..

Ciasto:1
jajko60 g
masła3/4 szklanki
mleka3 łyżki
cukru40 g świeżych
drożdży240 g
mąki pszennejKruszonka:50 g
mąki25 g
cukru35 g
masłaWszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.W garnku roztopić
masło w
mleku, odstawić mieszankę do wystygnięcia. Do miski wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i wszystko razem rozetrzeć łyżką. Kiedy
drożdże się "rozpłyną" z
cukrem, do miski wbić
jajko i dodawać na zmianę
mąkę i lekko ciepłe
mleko z
masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, lub lekko ciepłe.