ßßß Cookit - przepis na Szybka drożdżówka bez wyrastania

Szybka drożdżówka bez wyrastania

nazwa

Wykonanie

Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki dla mojej rodzinki będzie za mała..
Ciasto:
1 jajko
60 g masła
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
40 g świeżych drożdży
240 g mąki pszennej
Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
35 g masła
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.
W garnku roztopić masło w mleku, odstawić mieszankę do wystygnięcia. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wszystko razem rozetrzeć łyżką. Kiedy drożdże się "rozpłyną" z cukrem, do miski wbić jajko i dodawać na zmianę mąkę i lekko ciepłe mleko z masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, lub lekko ciepłe.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/szybka-drozdzowka-bez-wyrastania.html