Wykonanie
Były
cebulaki , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś
dżem z piwnicy i działać..przyniosłam kilka
dżemów do wyboru..i córka wybrała
jabłka ..oczywiście można dać dowolne nadzienie.
100 g
mleka25 g świeżych
drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g100 g
masła miękkiego pokrojonego na kawałki100 g
cukru2
jajka500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
solidodatki50 g
mąki pszennej100 g
cukru brązowego50 g
masładowolny
dżemMleko razem z
drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać
masło,
jajka,
cukier,
mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym
kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w
mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Posmarować
jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem, posypać kruszonką . Piec około 20-25 min nagrzanym piekarniku do 190 stopni.