ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z dżemem i kruszonką

Drożdżówki z dżemem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Były cebulaki , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś dżem z piwnicy i działać..przyniosłam kilka dżemów do wyboru..i córka wybrała jabłka ..oczywiście można dać dowolne nadzienie.
100 g mleka
25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g
100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
100 g cukru
2 jajka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
dodatki
50 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
50 g masła
dowolny dżem
Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Posmarować jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem, posypać kruszonką . Piec około 20-25 min nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/drozdzowki-z-dzemem-i-kruszonka.html