Wykonanie
Lubię takie słodkości, które robi się szybko..nawet miksera nie musimy używać..wystarczą dwie miski i łyżka..chodzi mi oczywiście o mufinki...to jest naprawdę prosty przepis...a jako dodatek możemy wykorzystać to co lubimy..lub to co akurat jest "na czasie"..u mnie akurat jest
rabarbar...Jakiś czas temu robiłam podobne mufinki ..ale ten przepis jest inny...wykorzystałam kruszonkę, która została z drożdżówek [ zamroziłam na próbę i taka mrożona kruszonka sprawdziła się idealnie].

1 ,5 szkl.
mąki0,5 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
cukier waniliowy1/3 szkl.
mleka1/3 szkl.
oleju np.rzepakowego1
jajkodowolne
owoce [ u mnie
rabarbar]6 dkg
masła6 dkg
mąki3-4 łyżki
cukru1/2 opakowania owsianki
Malina-
żurawina Kupiec (25 g)
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą. W drugiej misce połączyć
jajko,
mleko i
olej.
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Suche składniki wsypać do mokrych, dodać
rabarbar i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 minut.