Wykonanie
Świeży
pstrąg prosił się o pyszne dodatki. Może jakaś wędzona nuta i coś z
ziół ? Kilka plastrów
boczku, gałązki
mięty,
koperku i do pieca ! I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną
rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który
potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a
ryba nie przywiera do naczynia i łatwo ją przełożyć na talerz.
Pstrąg upiekł się doskonale -
mięso było delikatne, soczyste i aromatyczne.Wolisz inaczej przyrządzonego
pstrąga ? Zobacz przepis na Chrupiącego
pstrąga z
kurkami albo Roladki z
pstrąga z
marchewką i
masłemczas przygotowania : ok. 5 minut + 30 minut marynowania + 25 minut pieczeniaskładniki :2 świeże
pstrągi, po ok. 350 g każdy6 plasterków
chudego boczku wędzonego4 spore gałązki świeżej
mięty pieprzowejkilka gałązek świeżego
koperkusok z połowy
cytrynydo smaku -
sól, kumin mielony,
pieprz czarny mielonysposób przygotowania :
pstrągi oczyściłam dokładnie, usunęłam wnętrzności, skrzela, płetwy i oczy. Łbów oraz ogona nie odcinam bo
ryba pieczona w całości jak dla mnie lepiej wygląda. Po oczyszczeniu
ryby dobrze umyłam i osuszyłam dokładnie.
Tuszki oprószyłam
solą, kuminem oraz
pieprzem, zarówno z wierzchu jak i wewnątrz.
Skropiłam lekko
sokiem z cytryny. Do środka włożyłam porcje
mięty i
koperku. Każdego
pstrąga owinęłam kilkoma plasterkami
boczku spinając szpadkami do zrazów, ale można użyć po prostu wykałaczek albo podwinąć plastry pod
rybę.Tak przygotowane
pstrągi zostawiłam na ok. 30 minut żeby
mięso przeszło
przyprawami i aromatami dodatków. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, początkowo grzanie góra/dół a po 15 minutach włączyłam termoobieg.Pieczone
pstrągi podałam zaraz po upieczeniu, z
ziemniakami z
wody posypanymi obficie
koperkiem i surówką z
ogórka.