Wykonanie
Czerwiec to
pora na długo wyczekiwane
młode ziemniaki. Nie ma to jak
młode parujące ziemniaczki z
masełkiem i dużą ilością młodego
zielonego koperku, posypane gruboziarnistą
solą. Jeszcze do tego szklanica zimnego
kefiru lub
zsiadłego mleka. Mmmmm....pełnia szczęścia, a z
jajkiem sadzonym- to już idealny obiad na upalne dni lata.
Młode ziemniaki nie są kaloryczne - 100 g to zaledwie 69 kcal (stare w 100g maja juz 84 kcal), ponieważ w swoim składzie najwiecej mają
wody. Dla porównania - mają 5
razy mniej kalorii niż
makarony i
kasze. Najwięcej witamin znajduje się pod skórką, dlatego najzdrowsze są te gotowane w łupinach i ze skórką zjadane. Skórka w
młodych ziemniaczkach jest wyjątkowo delikatna, a tak podane mają 5
razy więcej błonnika niż np.
banany. Nic tylko zajadać!Dodatkowo
ziemniaki obtoczyłam w posiekanym
tymianku i
mięcie cytrynowej. Polecam!
Składniki na 2 porcje:500 g małych ziemniaczków
sólmasłokoperek,
mięta i
tymianekPrzygotowanie:
ziemniaki porządnie wyszorowaćgotować w osolonej wodzie około18 minutodcedzić. Do garnka dodać 1-2 łyżki
masła. Wstrząsnąć garnkiem, żeby
masło dobrze się rozpuściło. Dodać posiekane
zioła, wstrząsnąć garnkiem, by oblepiły wszystkie
ziemniaki równomierniepodawać gorące, posypane gruboziarnista
soląUWAGI :
woda z gotowania
młodych ziemniakow zawiera solaninę, także nie nadaje się do kuchennego recyklingu