Wykonanie
Ostatnio odkryłam, że nie robiłam jeszcze bananowej wersji granoli. Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać. Kiedy jeszcze odkryłam, że Bee pokazała kiedyś u siebie wersje z
olejem kokosowym, natychmiast przystąpiłam do działania. Zmniejszyłam w niej tylko zawartość
cukru i zamieniłam pekany na
słonecznik, bo to akurat miałam w domu. Granola przepyszna. Idealna do
jogurtu, na drugie śniadanie. Do powtórzenia na pewno.
Naczynia kupiłam w sklepie Westwing
Home & LivingSkładniki:475 g
płatków owsianych (zwykłych lub górskich)75 g
orzechów włoskich75 g
ziaren słonecznika1 łyżka
siemienia lnianego1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soli30 g
oleju kokosowego3 łyżki
miodu lub
syropu z agawy1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
banana (1 większy, mocno dojrzały)Wykonanie:
Olej i
miód /
syrop podgrzać w garnuszku tak, aby
olej się rozpuścił i składniki połączyły. Nie gotować. Zmiksować z
wanilią i
bananem.Suche składniki wymieszać w misce, a następnie dokładnie połączyć ze zmiksowanym
bananem,
miodem i
olejem. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut. Mieszać 1 - 2
razy w międzyczasie. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić granolę. Wystudzoną granolę przełożyć do słoja.