ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Czekoladowy Weekend czas rozpocząć. W tym roku w zastępstwie Bei prowadzi go Atinka. Na początek (bo mam nadzieję, że uda mi się coś jeszcze przygotować) zapraszam na mus przygotowany według receptury żony Ainsley'a Harriott'a.
Składniki:
130 g czekolady (zawartość kakao minimum 50%)
85 ml zimnej mocnej kawy (najlepiej espresso)
2 ziarenka kardamonu, rozkruszone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru (dałam 0,5 łyżki)
Wykonanie:
4 ramekiny o pojemności 120 ml włożyć do lodówki (dzięki temu mus szybciej się zetnie).
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem z kawą i kardamonem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. (Uważać, żeby miska nie dotykała poziomu wody). Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy czekolada już przestygnie, wbijać po 1 żółtku (używając drewnianej łyżki) i dokładnie wymieszać. Białka ubić w oddzielnej misce. Kiedy zaczną się formować lekkie wierzchołki dodać cukier i ubijać dalej, aż białka będą sztywne i błyszczące (jak na bezy). Wmieszać łyżkę ubitych białek do mieszanki czekoladowej i wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać resztę ubitych białek. Włożyć mus do ochłodzonych ramekinów i schładzać przez minimum 40 minut aż do 2 godzin (ja użyłam większych ramekinów i mój mus gęstniał nieco dłużej).
EDIT: na facebooku jest mały konkurs
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/02/Mus-czekoladowy.html