Wykonanie
Czekoladowy Weekend czas rozpocząć. W tym roku w zastępstwie Bei prowadzi go Atinka. Na początek (bo mam nadzieję, że uda mi się coś jeszcze przygotować) zapraszam na mus przygotowany według receptury żony Ainsley'a Harriott'a.
Składniki:130 g
czekolady (zawartość
kakao minimum 50%)85 ml zimnej mocnej
kawy (najlepiej
espresso)2 ziarenka
kardamonu, rozkruszone2
jajka2 łyżki
cukru pudru (dałam 0,5 łyżki)Wykonanie:4 ramekiny o pojemności 120 ml włożyć do lodówki (dzięki temu mus szybciej się zetnie).
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem z
kawą i
kardamonem. Rozpuścić w kąpieli
wodnej, mieszając od czasu do czasu. (Uważać, żeby miska nie dotykała poziomu
wody). Odstawić do ostygnięcia.Kiedy
czekolada już przestygnie, wbijać po 1
żółtku (używając drewnianej łyżki) i dokładnie wymieszać.
Białka ubić w oddzielnej misce. Kiedy zaczną się formować lekkie wierzchołki dodać
cukier i ubijać dalej, aż
białka będą sztywne i błyszczące (jak na
bezy). Wmieszać łyżkę ubitych
białek do mieszanki czekoladowej i wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać resztę ubitych
białek. Włożyć mus do ochłodzonych ramekinów i schładzać przez minimum 40 minut aż do 2 godzin (ja użyłam większych ramekinów i mój mus gęstniał nieco dłużej).
EDIT: na facebooku jest mały konkurs/wydrukuj przepis/