ßßß Cookit - przepis na Mousse au chocolat

Mousse au chocolat

nazwa

Wykonanie

Czekoladowy deser - przepis z książki "Dla łasuchów" wydawnictwa Naumann&Gobel.
Składniki:
200 g ciemniej czekolady (70-75% kakao)
60 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
5 jajek
szczypta soli
75 g cukru
miąższ z 1 laski wanilii
125 ml śmietany
Czekoladę stapiamy w ciepłej kąpieli wodnej i ubijamy z gorącą kawą. Oddzielamy białko od żółtek
Białka ubijamy z solą, stopniowo dosypując 40 g cukru
Żółtka ucieramy z resztą cukru i miąższem wanilii na gęsty, jasny krem. Krem mieszamy z dodawaną łyżkami czekoladą, a następnie z białkiem. Następnie ubijamy śmietanę (można użyć już ubitej) i mieszamy z musem czekoladowym.
Mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Ja posypałam jeszcze płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi. Smacznego.
Podałam też kiedyś w połówkach dużego jajka czekoladowego. Dodałam truskawki i posypałam płatkami z białej czekolady.
Źródło:http://aniolek27.blogspot.com/2012/07/mousse-au-chocolat.html