ßßß Cookit - przepis na Brownie z białą czekoladą i sosem malinowym

Brownie z białą czekoladą i sosem malinowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych ciast – brownie z białą czekoladą i sosem malinowym . Jest bajeczne zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.
Moim zdaniem idealnie pasuje do niego bita śmietana.
Składniki:
150g masła
200g ciemnego cukru muscovado
150g mąki
50g kakao (niesłodzonego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
100g białej czekolady
kilka łyżek sosu malinowego * na dużej patelni rozpuść masło z cukrem
dodaj pozostałe sypkie produktymąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszaj
zdejmij patelnię z ognia i dodaj (po jednym) jajka, po każdym dokładnie mieszając masę
dodaj połowę białej czekolady, wymieszaj (nie bardzo dokładnie) – ma się rozpuścić, ale nie musi „zniknąć” w cieście
przelej ciasto do foremki (mniejszej niż do tarty), ułóż na wierzchu pozostałą białą czekoladę (w małych kawałeczkach) i polej sosem malinowym
piecz w 180 C przez ok 20 minut**
Smacznego! :)
*najprostszy sos malinowy: 450g malin gotuj z 0,5dl cukrumaliny zaczną się rozpadać. Przetrzyj je prze sitko, następnie powstały przecier gotuj na małym ogniu często mieszając, aż połowa płynu odparuje. Sos gotowy :)
**zależnie od tego, czy wolisz bardziej „płynne” czy suche brownie, piecz ciut krócej lub dłużej, chociaż tak na prawdę bardzo dużo zależy od pieca
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/11/23/brownie-z-biala-czekolada-sosem-malinowym