Wykonanie
Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych ciast – brownie z
białą czekoladą i
sosem malinowym . Jest bajeczne zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.Moim zdaniem idealnie pasuje do niego
bita śmietana.Składniki:150g
masła200g ciemnego
cukru muscovado150g
mąki50g
kakao (niesłodzonego)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli4
jajka100g
białej czekoladykilka łyżek
sosu malinowego * na dużej patelni rozpuść
masło z
cukremdodaj pozostałe
sypkie produkty –
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sól, dokładnie wymieszajzdejmij patelnię z ognia i dodaj (po jednym)
jajka, po każdym dokładnie mieszając masędodaj połowę
białej czekolady, wymieszaj (nie bardzo dokładnie) – ma się rozpuścić, ale nie musi „zniknąć” w cieścieprzelej ciasto do foremki (mniejszej niż do tarty), ułóż na wierzchu pozostałą
białą czekoladę (w małych kawałeczkach) i polej
sosem malinowympiecz w 180 C przez ok 20 minut**Smacznego! :)*najprostszy
sos malinowy: 450g
malin gotuj z 0,5dl
cukru aż
maliny zaczną się rozpadać. Przetrzyj je prze sitko, następnie powstały przecier gotuj na małym ogniu często mieszając, aż połowa płynu odparuje. Sos gotowy :)**zależnie od tego, czy wolisz bardziej „płynne” czy suche brownie, piecz ciut krócej lub dłużej, chociaż tak na prawdę bardzo dużo zależy od pieca