ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z białym serem / Pancakes with curd cheese

Naleśniki z białym serem / Pancakes with curd cheese

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 jajka
2 szklanki napoju sojowego niesłodzonego Alpro*
1,5 szklanki mąki
1 „chlust” oleju
szczypta soli
400g białego sera (wybrałam półtłusty mielony)
kilka łyżek napoju sojowego niesłodzonego Alpro
1,5 łyżki cukru cynamonowego
rodzynki
„rozbełtaj” jajka z 2 szklankami napoju sojowego
dodaj mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj (najwygodniej przy pomocy miksera lub trzepaczki)
dodaj olej i ponownie wymieszaj, odstaw na ok 10 minut
zagotuj szklankę wody, zalej nią rodzynki i odstaw na czas, gdy będziesz przygotowywać ser
ser rozgnieć na głębokim talerzy widelcem, dodaj 2-3 łyżki napoju sojowego, żeby masa była mniej „zbita”
dodaj cukier cynamonowy, wymieszaj
odcedź rodzynki o dodaj do sera, wymieszaj
rozgrzej patelnię teflonową i natrzyj olejem (np. przy pomocy ręcznika papierowego)
nalej porcję ciasta i rozprowadź na dnie patelni
są różne szkoły – niektórzy smażą na małym ogniu, ja zawsze na dużym ;) jak ciasto podeschnie na patelni, przerzuć naleśnik na drugą stronę (najwygodniej przy pomocy łopatki
smaż jeszcze chwilę aż się zrumieni, przełóż na talerz
powtarzaj powyższe punkty aż skończy Ci się ciasto :) na gotowe naleśniki nakładaj masę serową, zwijaj je w rulonik, albo składaj w trójkąty
Smacznego! :)
*wolę napój sojowy, ponieważ naleśniki są lżejsze niż przy krowim mleku

Ingredients:
2 eggs
2 cups of unsweetened soy drink Alpro*
1,5 cups of flour
1 „splash” of oil
pinch of salt
400g curd cheese
a few tbsp of unsweetened soy drink Alpro
1 , 5 tbsp of cinnamon sugar
raisins
1 cup of water
mix eggs with 2 cups of soy drink
add flour and salt and mix together well (using hand mixer makes it easier)
add oil and mix again, leave aside for about 10 minutes
boil a cup of water, pour on raisins and leave for the time you’ll be preparing cheese mass
mash cheese using a fork, add 2-3 spoons of so drink, so the mass won’t be too dense
add cinnamon sugar, mix
strain the raisins and add them to cheese, mix again
heat the pan, wipe with paper towel saoked with oil
pour a portion of pancake batter and distribute all over the pan
they are many ways to make pancakes – some fry them on a low heat, some (like me ;) on a big heat
when pancake batter on the pan dry, turn it over (using a spatula)
fry a bit more until it get a little brown color, transfer to a plate
repeat the steps above until you run out of batter
spread cheese on pancakes, roll them or fold them and eat ;)
Bon appetit! :)
*I prefer using soy drink, because pancakes are lighter than when I use cow milk
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/11/21/nalesniki-z-bialym-serem