Wykonanie
Nie jest to dokładnie przepis z książki, której autorką jest Agata
Królak – u mnie na wierzchu szarlotki jest kruszonka,a nie warstwa rozwałkowanego ciasta.Składniki:2 kg
jabłek (antonówka, szara reneta)10 łyżeczek
cukru1
cukier waniliowy50g
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu…3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1 kostka
masła4
jajkajabłka umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, następnie smaż z
cukrem (10 łyżeczek) i
cukrem waniliowym (nie za długo, żeby się nie rozpadły). Dodaj
rodzynki i
cynamon, dokładnie wymieszaj.połącz
mąkę z proszkiem, 3/4 szklanki
cukru i
cukrem waniliowymmieszankę z punktu 2. posiekaj z
masłemdodaj 1
jajko i 3
żółtka, zagnieć szybko ciasto, podziel na 2 części – 1. zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok godzinę, 2. rozwałkuj na pergaminie, przełóż do formy i wstaw do lodówki*
białka ubij z pozostałym
cukrem na sztywną pianędo formy wyłożonej
ciastem przełóż
jabłka, nałóż pianę z
białek, wierzch przykryj rozwałkowaną resztą ciasta**piecz w 175 C przez 1 godzinę (jeśli cisto za szybko zacznie się rumienić, przykryj je folią aluminiową)Smacznego! :)*u mnie proporcje 1:2** rozdrobniłam 1. część ciasta i posypałam nią wierzch szarlotki, zamiast rozwałkowywać***oryginalny przepis znajdziecie w książce Agaty
Królak „Ciasta,
ciastka i takie tam”