17 kwietnia 2015Składniki:1,5l. rosołu100g. serka topionegośmietankowego200g. długo dojrzewającego seracheddar200g. sera gouda200g. sera camembert naturalnego bez białej skórki1 łyżka suszonego lubczyku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka peperoncinisól , pieprz2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %1 łyżka mąki pszennejPrzygotowanie:Rosół doprowadzić do zagotowania.Dodać serek topiony.Ser cheddar oraz goudę zetrzeć na tarce o dużych oczkach , camembert w miarę możliwości podzielić na mniejsze kawałki.Gdy ser topiony się rozpuści dodać resztę serów oraz przyprawy ( soli i pieprzu dodać w zależności od samku rosołu) , gotować co chwila mieszając aż zupa stanie się gładka i kremowa.Śmietanę wymieszać z łyżką mąki oraz odrobiną zupy , przelać do garnka , trzymać na gazie do lekkiego zgęstnięcia.Zupę podawać posypaną odrobiną suszonej papryczki peperoncini ze świeżą bazylią.SmacznegoPost navigation← Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny , lekki i zdrowty. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderemPieczone roladki wieprzowe z zielonym farszem pełnym witamin. →