Wykonanie
mocno aromatycznySosik
serowy jest szybki i łatwy w wykonaniu, a do tego bardzo uniwersalny. Świetnie pasuje do wielu potraw. Idealnie komponuje się z
mięsem, gotowanymi warzywami,
makaronami czy
rybą. Rodzaje
serów można komponować wg. gustu, tak samo, jak i ich ilość w jednym sosie. Śmiało wystarczy jeden rodzaj jakiegoś aromatycznego np. pleśniowego jak w tym przepisie, ale genialnie smakują wszelkie połączenia rożnych rodzajów
sera, nadając sosom maximum smaku i aromatu.Porcja ta dość duża, wystarczyła na 2 porcje
cannelloni, syto podlane sosem. :)

Składniki:100g
sera gouda50g
sera cheddar100g
sera z niebieska pleśnią (tu: blue)
śmietana 18% duży kubeczek około 300głyżka
masłaszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprzWykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy
śmietanę i wkruszamy
sery. Gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia
serów. Doprawiamy gałką i
pieprzem oraz ewentualnie
solą. Podajemy na ciepło.Smacznego :)