Wykonanie
Delikatna i pożywna zupa z
młodych, wiosennych warzyw. Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2011.

Składniki :2 -3 pęczki
rzodkiewek2 -3 średnie
cebule400 g
ziemniaków2 łyżki
masłaok. 250 g skrzydła indyczego
serek topiony śmietankowy (200 g )2-3 łyżki
śmietanyposiekany
szczypioreksól,
pieprz, świeżo starta
gałka muszkatołowa do smakuWykonanie :Skrzydło indycze oczyszczamy. myjemy zalewamy w garnku 2 litrami
wody i gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie
rzodkiewki oczyszczamy z dużych liści, małe listeczki zostawiamy, odcinamy korzonki.
Rzodkiewki kroimy wg upodobań w ósemki lub talarki. Listeczki siekamy.
Cebulę i
ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki
masła, wrzucamy
cebulę i
ziemniaki, smażymy 5 minut. Dajemy do gotujacego się skrzydła indyczego i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy
rzodkiewki, posiekane listki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Serek dzielimy na małe kawałki i zalewamy ½ szklanki
wywaru, dodajemy
śmietanę i miksujemy. Wlewamy do zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do smaku
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Podajemy posypaną drobno pokrojonym
szczypiorkiem i ewentualnie talarkami świeżej
rzodkiewki.


Polecam również :