Wykonanie
Składniki:Ciasto na 2-4 pizze zależy od wielkości.450g.
mąki pszennej200ml.ciepłej
wody30g.świeżych
drożdży2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuSos:400ml
śmietany 18%3 łyżki
maślanki1 pęczek posiekanego drobno
koperkuszczypta
soli i
pieprzuProporcję składników wg.uznania:tarty
ser żółtycukiniaszparagi zielonemini kuleczki
mozzarellikukurydza konserwowaPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z
cukrem.Zalać ciepłą
wodą.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia
drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z
solą i
pieprzem.Na środku
zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z
olejem.Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego
olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.W
między czasie
szparagi podgotować ok5.min w osolonej wodzie ,
cukinie pokroić w pół pasterki,kuleczki
mozzarelli poprzekrawać na pół.Składniki na sos połączyć razem.Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym
mąka.Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników.
Ser,
cukinię ,
szparagi ,
mozzarellę ,
kukurydzę oraz ponownie odrobinę
sera.Piec pizzę 25 min w 180st.Smacznego:)