ßßß Cookit - przepis na Pizzerinki z brokułami

Pizzerinki z brokułami

nazwa

Wykonanie

Pizzerinki możemy przygotować w każdym kształcie - okrągłe, podłużne, czy tak jak ja - w kształcie serca. Mamy dziś wyjątkowy dzień, więc każdy ucieszy się z takiej niespodzianki. Pizzerinki są delikatne w smaku. Ten przepis to podstawa. Wy możecie oczywiście dodać np. smażonych kawałków boczku, czerwonej cebuli pokrojonej w półksiężyce, kawałki salami, czy posypać ziołami. Utwórzcie swój ulubiony zestaw doprawiony miłością. Smacznego!
/przepis własny, 8 sztuk/
ciasto
10 g drożdży
300 ml letniej wody
500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
wierzch
1-2 brokuły (zależy od wielkości)
250 g mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w plasterki
pieprz
można dodać (jeśli macie ochotę): przysmażone kawałki boczku/kiełbasy / czerwona cebula pokrojona w półksiężyce / kawałki salami / zioła do smaku
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed około 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odłożyć aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny).
W tym czasie przygotowujemy brokuły: do garnka nalewamy wody, dodajemy pół łyżeczki soli. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy brokuły podzielone na różyczki (najlepiej wkładać brokuł partiami, tak, by różyczki swobodnie pływały po wierzchu. Zmniejszamy ogień, by woda lekko bulgotała i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wykładamy łyżką cedzakową brokuł na cedzak, polewamy brokuły zimną wodą i odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy kolejną partię brokuła i postępujemy w ten sam sposób. Ja na pizzerinki zużyłam 1 większego brokuła. Przed nałożeniem na wierzch pizzerinek brokuł powinien osiągnąć temperaturę pokojową.
Następnie wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, podzielić na 8 części, każdą lekko zagnieść i nadać im pożądany kształt - serca, okrągły lub podłużny - ciasto powinno być dość cienkie. Na ciasto nakładamy startą/ pokrojoną na kawałki mozzarellę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (u mnie kolorowy), nakładamy brokuły podzielone na kawałki i ewentualne inne wybrane przez nas dodatki.
Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Można podawać z sosem czosnkowym.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/02/Pizzerinki-z-brokulami.html