Wykonanie
Pizzerinki możemy przygotować w każdym kształcie - okrągłe, podłużne, czy tak jak ja - w kształcie
serca. Mamy dziś wyjątkowy dzień, więc każdy ucieszy się z takiej niespodzianki. Pizzerinki są delikatne w smaku. Ten przepis to podstawa. Wy możecie oczywiście dodać np. smażonych kawałków
boczku,
czerwonej cebuli pokrojonej w półksiężyce, kawałki
salami, czy posypać
ziołami. Utwórzcie swój ulubiony zestaw doprawiony miłością. Smacznego!/przepis własny, 8 sztuk/ciasto10 g
drożdży300 ml letniej
wody500 g
mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukruwierzch1-2
brokuły (zależy od wielkości)250 g
mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w plasterki
pieprzmożna dodać (jeśli macie ochotę): przysmażone kawałki boczku/kiełbasy /
czerwona cebula pokrojona w półksiężyce / kawałki
salami /
zioła do smaku
Drożdże rozpuścić w wodzie z
cukrem.
Mąkę wymieszać z
solą, a następnie dodać rozpuszczone
drożdże. Ciasto wyrabiać przed około 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odłożyć aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny).W tym czasie przygotowujemy
brokuły: do garnka nalewamy
wody, dodajemy pół łyżeczki
soli. Gdy
woda zacznie się gotować wkładamy
brokuły podzielone na różyczki (najlepiej wkładać
brokuł partiami, tak, by różyczki swobodnie pływały po wierzchu. Zmniejszamy ogień, by
woda lekko bulgotała i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wykładamy łyżką cedzakową
brokuł na cedzak, polewamy
brokuły zimną
wodą i odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy kolejną partię
brokuła i postępujemy w ten sam sposób. Ja na pizzerinki zużyłam 1 większego
brokuła. Przed nałożeniem na wierzch pizzerinek
brokuł powinien osiągnąć temperaturę pokojową.Następnie wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, podzielić na 8 części, każdą lekko zagnieść i nadać im pożądany kształt -
serca, okrągły lub podłużny - ciasto powinno być dość cienkie. Na ciasto nakładamy startą/ pokrojoną na kawałki
mozzarellę, posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem (u mnie kolorowy), nakładamy
brokuły podzielone na kawałki i ewentualne inne wybrane przez nas dodatki.
Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Można podawać z
sosem czosnkowym.