ßßß
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed około 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odłożyć aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny).W tym czasie przygotowujemy brokuły: do garnka nalewamy wody, dodajemy pół łyżeczki soli. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy brokuły podzielone na różyczki (najlepiej wkładać brokuł partiami, tak, by różyczki swobodnie pływały po wierzchu. Zmniejszamy ogień, by woda lekko bulgotała i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wykładamy łyżką cedzakową brokuł na cedzak, polewamy brokuły zimną wodą i odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy kolejną partię brokuła i postępujemy w ten sam sposób. Ja na pizzerinki zużyłam 1 większego brokuła. Przed nałożeniem na wierzch pizzerinek brokuł powinien osiągnąć temperaturę pokojową.Następnie wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, podzielić na 8 części, każdą lekko zagnieść i nadać im pożądany kształt - serca, okrągły lub podłużny - ciasto powinno być dość cienkie. Na ciasto nakładamy startą/ pokrojoną na kawałki mozzarellę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (u mnie kolorowy), nakładamy brokuły podzielone na kawałki i ewentualne inne wybrane przez nas dodatki.
Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Można podawać z sosem czosnkowym.