ßßß
Składniki:1 kg filetu z indyka450 g. mięsa mielonego z indyka2 małe buraczki lub 1 duży10 orzechów włoskich1/2 szklanki bułki tartejmasło1 łyżka musztardy1 łyżka śmietany1 łyżka przyprawy do mięsa mielonegozioła do drobiusól , pieprz
Przygotowanie:Orzechy obłupujemy , rozgniatamy , mieszamy ze śmietaną.Filet z indyka rozbijamy tłuczkiem ( uważamy by nie porobiły nam się dziurki)Nacieramy musztardą , solą i pieprzem- odstawiamy do lodówki na ok . pół godz.Buraki obieramy , gotujemy na pół miękko , mięso mielone przekładamy do miseczki , wsypujemy bułkę tartą , przyprawę do mięsa mielonego sól,pieprz – ścieramy buraczki na tarce o dużych oczkach , mieszamy z mięsem.Na filet indyka rozkładamy mięso mielone , oraz robimy z 3/4 orzechów paseczki.Zwijmy roladę.Wierzch rolady smarujemy resztą orzechów oraz obsypujemy obficie ziołami do drobiu.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem , wkładamy roladę.Pieczemy 55 min w 200 st. 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego , polewamy roladę topionym masłem. Gotową roladę kroimy w plastry podajemy z pieczywem , ziemniakami lub samą.SmacznegoPost navigation← No jak już jesteśmy przy rybie to może sos. Pikantny , warzywny z kawałkami mięciutkiej ryby i delikatnie wyczuwalnym smaczkiem curry i kwaskiem soku z cytryny.Zapraszam serdecznie na syte i proste śniadanko . Zwykła jajecznica też może pyszna i niecodzienna :) →