Wykonanie
14 października 2013
Składniki:1 kg
filetu z indyka450 g.
mięsa mielonego z
indyka2 małe
buraczki lub 1 duży10
orzechów włoskich1/2 szklanki
bułki tartejmasło1 łyżka
musztardy1 łyżka
śmietany1 łyżka
przyprawy do mięsa mielonego
zioła do drobiu
sól ,
pieprzPrzygotowanie:
Orzechy obłupujemy , rozgniatamy , mieszamy ze
śmietaną.
Filet z indyka rozbijamy tłuczkiem ( uważamy by nie porobiły nam się dziurki)Nacieramy
musztardą ,
solą i
pieprzem- odstawiamy do lodówki na ok . pół godz.
Buraki obieramy , gotujemy na pół miękko ,
mięso mielone przekładamy do miseczki , wsypujemy
bułkę tartą ,
przyprawę do mięsa mielonego
sól,
pieprz – ścieramy
buraczki na tarce o dużych oczkach , mieszamy z
mięsem.Na filet
indyka rozkładamy
mięso mielone , oraz robimy z 3/4
orzechów paseczki.Zwijmy roladę.Wierzch rolady smarujemy resztą
orzechów oraz obsypujemy obficie
ziołami do drobiu.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem , wkładamy roladę.Pieczemy 55 min w 200 st. 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego , polewamy roladę topionym
masłem. Gotową roladę kroimy w plastry podajemy z
pieczywem ,
ziemniakami lub samą.SmacznegoPost navigation← No jak już jesteśmy przy rybie to może sos. Pikantny , warzywny z kawałkami mięciutkiej
ryby i delikatnie wyczuwalnym smaczkiem
curry i kwaskiem
soku z cytryny.Zapraszam serdecznie na syte i proste śniadanko . Zwykła jajecznica też może pyszna i niecodzienna :) →