Wykonanie
Jak święta to obowiązkowo serniki! Dziś kolejna propozycja, hit tegorocznych świąt Bożego Narodzenia czyli sernik z
makiem.
Składniki:
ser biały – 1 kg,
serek mascarpone – 250 g,
cukier – 1,5 szklanki,
masło – 100 g,
jaja – 6 szt,
sok z cytryny 2 łyżki,
budyń waniliowy – 2 szt,
śmietana kwaśna – 100 ml,
miód – 2 łyżki,
mak 150 g,masa kajmakowa – 1 puszka,
ciastka – 350g,
sól – szczypta,tłuszcz do formy.Przygotowanie:
Mak zalać
wodą i gotować do miękkości. Odcedzić ostudzić a następnie zemleć. Zmielony
mak wymieszać z
miodem.
Ciastka drobno pokruszyć wymieszać z
masłem i powstałą masą/kruszonką wysypać dno natłuszczonej tortownicy.Oddzielić
żółtka od
białek. Z
białek z odrobiną
soli ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem a
potem wymieszać
serem,
serkiem mascarpone i
śmietaną. Dodać
budyń, pianę z
białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać
mak oraz
sok z cytryny i wymieszać. Na
ciastka wylać połowę masy makowej na masę
makową masę białą i na wierzch sernika masę
makową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ca. godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić a
potem z wierzchu polać karmelem i posypać
cukrową posypką.