ßßß Cookit - przepis na Sernik z warstwą maku

Sernik z warstwą maku

nazwa

Wykonanie

Jak święta to obowiązkowo serniki! Dziś kolejna propozycja, hit tegorocznych świąt Bożego Narodzenia czyli sernik z makiem.
Składniki:
ser biały – 1 kg,
serek mascarpone – 250 g,
cukier – 1,5 szklanki,
masło – 100 g,
jaja – 6 szt,
sok z cytryny 2 łyżki,
budyń waniliowy – 2 szt,
śmietana kwaśna – 100 ml,
miód – 2 łyżki,
mak 150 g,
masa kajmakowa – 1 puszka,
ciastka – 350g,
sól – szczypta,
tłuszcz do formy.
Przygotowanie:
Mak zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić ostudzić a następnie zemleć. Zmielony mak wymieszać z miodem. Ciastka drobno pokruszyć wymieszać z masłem i powstałą masą/kruszonką wysypać dno natłuszczonej tortownicy.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem a potem wymieszać serem, serkiem mascarpone i śmietaną. Dodać budyń, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać mak oraz sok z cytryny i wymieszać. Na ciastka wylać połowę masy makowej na masę makową masę białą i na wierzch sernika masę makową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ca. godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić a potem z wierzchu polać karmelem i posypać cukrową posypką.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/01/sernik-z-warstwa-maku