Jabłecznik inaczej

nazwa

Wykonanie

Wicher wieje, szybko tracą liść jabłonie…
Spójrzcie, tam, u szczytu jednej, jabłko płonie!
Minął zbiorów czas, lecz ono pozostało,
Choć rozbłyska w słońcu barwą tak dojrzałą.
Czyż wzgardzone, pominięte ludzkim wzrokiem?
Nie, po prostu za dalekie, zbyt wysokie!”
To znowu Maria Pawlikowska Jasnorzewska… ale powiem Wam szczerze u mnie żadne wzgardzone jabłko nie pozostało… te zbyt wysoko zawieszone obtrzepałam i oczywiście zrobiłam jabłecznik:) Tym razem taki inny serniko-jabłecznik- opcja dla miłośników sernika i miłośników szarlotki… Nieopatrznie zapytałam jaki placek upiec na weekend no i sama byłam sobie winna, otrzymałam dwie różne odpowiedzi, domownicy podzielili się na dwa obozy… ale jak widać na poniższym zdjęciu nieźle sobie poradziłam:)
Serniko-jabłecznik składniki:
płatki owsiane – 250 g,
jajko – 1 szt,
cukier – 1,5 szklanki,
jabłka – 2 kg,
ser twarogowy – 250 g,
jogurt grecki – 350 ml,
cynamon – 2 łyżki,
budyń waniliowy – 1 opakowanie,
kisiel cytrynowy – 1 opakowanie,
masło – 60 g
masło do nasmarowania formy.
Przygotowanie:
Jajko rozdzielić, ubić piane z jednego białka. Płatki owsiane wymieszać z łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru oraz ubitą pianą. Ułożyć na spodzie natłuszczonej formy. Na płatki zetrzeć zimne masło. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłka oskrobać zetrzeć i udusić. Dosłodzić do smaku. Rozrobić kisiel w 1/2 szklanki wody i wlać do jabłek. Dusić razem do momentu zagotowania. Ciepłe jabłka rozłożyć na zapieczonych płatkach.
Ser zmiksować w malakserze z cukrem, żółtkiem, jogurtem i budyniem. Wylać masę serową na jabłka. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić ciasto w środku, aby przestygło. Polecam pyszne ciasto, najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/jablecznik-inaczej