Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejną odsłonę mich ulubionych bułeczek
śniadaniowych lub jak kto woli,deserowych. Tym razem są to sconesy dla wielbicieli
sera koziego, ja jak na razie jest na etapie oswajania z tym specyficznym smakiem, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakował:).Oprócz niego w ich składzie znajdziemy dodatkowo
serek mascarpone i sporo
szczypiorku.Polecam!Przygotowanie: ok.20 min,Pieczenie:max. 15 min, Ilość bułeczek: 15Składniki:3 szklanki
mąki uniwersalnej1 łyżka
cukru pudru2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli170 g
masła,zimnego i pokrojonego w kostkę1
jajko3 łyżki
mleka1/2 szklanki
serka mascarpone1/4 szklanki
jogurtu greckiego1/3 szklanki posiekanego
szczypiorku115 g
serka koziego,pokrojonego w małe kawałkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.Do miski miksera (lub blendera jeżeli masz nakładkę do ciast) przesiej
mąkę, wsyp
cukier puder,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Całość wymieszaj.Następnie dodaj
masło i miksuj do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji.W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj
jajko,
mleko,
serek mascarpone i
jogurt. Następnie dodaj miksturę do sypkich składników i miksuj tylko do momentu połączenia się składników. Dodaj
szczypiorek i
ser kozi i wmieszaj je w ciasto.Wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i zagniataj chwilę dłońmi,aż stanie się jednolite.Zroluj je do postaci wałka o grubości ok 2,5 cm,następnie podziel go nożem na 15 kawałków. Wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i posmaruj je
mlekiem (by się ładnie zarumieniły).Piecz ok. 12-15 minut,następnie wyłóż na kartkę do wystudzenia.Smacznego!
Share the post "Scones z
kozim serem,
mascarpone i
szczypiorkiem"